Saturday, December 11, 2010

A.c.u.p.u.n.c.t.u.r.e. (1st experience)

bismillahirahmanirahim selamat tahun baru buat semua !

kejap kan da tahun baru :)


tahun baru aku dimulakan dengan go on with the TTC (trying to conceive) plan. chaiyok2! lepas pikir, kitorang amik keputusan utk start with the acupuncture proses. aku percaya, sblm kite setat dgn IU.I, yg paling penting, kite kene sediakn badan kite dulu. sb tuh kami pilih utk pegi acupuncture dulu. hari jumaat (10.12.3), da call pusat acupuncture tuh siap2 buat appointment. appointment aku as a new patient = hari rabu. rabu = hari tuk check satu badan katanye. ok, mintak cuti siap2 tuk rabu (2010.12.8) tuh. mmg excited gile nk pegi sana :)

appointment pukul 6.20pm, kalau aku keje, mmg xsempat la nk sampai sana dalam kol 6.20pm. sb tuh amik cuti. encik suami pon amik cuti siap2. rasanye kitorang smpi sana dalam kol 6.40pm. biaser la jalan jem orang balik keje. sampai2 sana, sekali tgkkk kemainnnn ramaiii gile orang. mostly chinese la. pegi kaunter and register2. wpon appointment aku kol 6.20pm, tapi orang kaunter tuh ckp kene tunggu satu jam lagi turn aku. betol kate opismate aku, wpon da ader appointment, tetap kene tunggu sejam dua. tp sape yg datang walk in gitu, mmg xde harapan la. sb tu sblm dtg kne appointment dulu. aper yg bagusnye, tmpt acupunture nie mmg dalam sh0pping mall, so sejam tuh kami perabihkan dgn melawat parks0n la. ok la kan :)

lepas pusing2, dalam kol 7.20pm kitorang smpi sana semula. tanye kat kaunter dia ckp ader lg 2org then baru turn kami. last2 kitorang dipanggil masuk dalam kol 7.40pm. takut gaks akan ader communication prob bile pegi tmpt2 camnie. tp syukur la, doktor tuh fasih ckp melayu. oh, btw, doktor2 kat pusat nie bole dikategorikan muda2 jugak la. aku bajet da berumur. muda pon tidak la muda sangat. dalam range 37 kot. ker dia awet muda? huhuhuu masuk n duduk.

dia tanye nama siapa.oh, kami masuk berdua la kan. klu treatment camnie, seelok2nye mmg kene g berdua la. aku bitau nama aku. then dia mintak pergelangan tangan dan letak tgn dia. macam...erm..macam check nadi la senang cite. dedua tangan. kanan,kiri. pastuh dia diagnos. dia cakap perut aku ader infeksi (infeksi ok ayat dia. kemain bahasa kamus lg.hehehe) dan sebabkan aku sakit perut selalu. lepas tuh aku selalu masuk angin. ok BETUL. aku mmg budak sakit perut ok selalu. nyampah. then dia cakap, xde major problem. cuma dia cakap rahim aku dingin. dingin ok sebutan dia. comel sb cakap dingin instead of cakap sejuk :) dia cakap, kalau check kat hosp, xkan jumpa any problem la. ok BETUL. takat aku check, alhamdullilah xde masalah. sb dia kate aku xde major problem, cuma badan aku lemah. lepas tuh aku ader sedikit hormon inbalance. dia kate jgn risau, nnti dia kasik ubat (herbs)
ok..turn en suami pulak. cam biaser buat aktiviti check nadi. lepas tuh dia cakap, en suami ader msalah dengan hidung. ok BETUL! sinus ok budak nie. hehehe. lg dia kate ader masalah dgn ginjal sedikit. so xbyk pon akan efek sperm la. yg lain2 ok katenye. cuma big problem = dkt area hidung. cam biaser, dia akan kasik ubat :)

keluar dari bilik doktor tuh, kitorang tgk muka sesama sendiri. IMPRESSED! gile la kagum gile. dgn check nadi jek dia bleh tau masalah badan kite. full details ok. teringt kat opismate aku tuh, dia da cakap da, yg kami mmg akan kagum la bile doktor da setat diagnos. mmg kagum gile ok. ko bayangkan, dia cuma check nadi sahaja. itu jek ok. lepas tuh dia bole elaborate kite punyer masalah badan dgn details. sape xkagum? patut la ramai orang kt tmpt acupuncture nie :) hehehehe.

oh..xde aktviti cucuk2 jarum berlaku. lepas 10minit tunggu, kitorang dipanggil tuk kasik ubat plak. ubat nie tuk tempoh 2minggu. lepas 2 minggu kne dtg balik. check lg. ader improvement tak.camtuh. nurse kat kaunter nie (eh nurse ker eh. hentam je la), explain kat kami pasal ubat tuh, ape yg jgn makan, kurangkan makan etc. then, seminggu sebelum ubat habis, kene call tuk set appointment :) so.. macam tuh la citenyer 1st experience kami pegi tmpt camnie. kene rajin makan ubat. oh..ubat nie kene makan 2bijik, 2kali sehari. pagi n malam.
nie ubat aku :1. buang panas badan
2. hormon
3. rahim
4. telur

5.perut
so setiap kali makan = 5jenis ubat x 2 = 10 bijik
oleh sb aku nie mmg gemor la makan ubat, ok jek makan 10biji ni :)

ubat en suami tercinta plak ader 4jnis.
4jenis ubat x 2 = 8 bijik sekali makan

total cost : rm213 untuk 2 orang :)
ok..nnti update lagi !

updated 9/1/2011 :
2010.12.23 : refill ubat utk 8hari sb doktor cuti masa ubt aku habis (bkln ubat = 2minggu. tiap2 2minggu mmg kne jmpa doktor)
2010.12.30 : appointment dgn doktor. mmg ader perubahan katenye compare dgn 1st time jmpa. tp kitorang berdua pon agreed la mmg terasa perubahan. terutamanye bdn da xletih2 sangat. ader jek tenaga :) encik suami punyer hidung da ok skit. kalau x, asik nk bersin aje budak tuh :P da jumpa, amik ubat. sambung makan ubat lg. ubat ape2 pon kalau makan, mmg kene makan dalam 3-4 bln kan. so rutin kami makan ubat je dulu. kn berusaha tu namanye. berusaha utk sihat :)

next appointment : 20.1.2011 :)


No comments:

Post a Comment