Saturday, March 28, 2009

jumpa da!

oh..arinie aku hepi sgt. nape?

sb semalam masa aku ngular ngn an!s (huhuhu), sempat gaks aku jenguk satu klinik dekat2 tmpt kami makan tuh.

and yg seronoknya, dia leh wat checkup tuk P thingy! yahoooo!!

nape aku suke?
1) sb dia klinik m3layu yg cantik dan kemas
2) d0ktor dia = pompuan
3) dekat jek ngn umah aku
4) sb m3dicl!nic pon leh pakai kat situ (kalau aku demam ke hape ker, leh jek g sana)

menarik kan? aku da cite kat darling hubby semalam. teruja kami nk pegi!


tapi perabihkan makan ubat yg dpt kt klinik arituh la dulu.

kalau still xde rezeki bulan nie, bln depan kami g sana :)

cuma satu jek yg aku harap..jgn la d0ktor dia tuh kerek2.aku xbleh la org kerek2 nie.atau kata lain, bajet bagus. rasa mcam nk lempang2 jek. bole?

apepon, aku n darling hubby akan berusaha sungguh2 tahun nie! harap2 ada rezeki untuk kami :) amin.

Sunday, March 22, 2009

Akhirnya...

akhirnya.. sampai gak kami ke klinik nie

lepas da survey2, kami decide nk pegi kl!nik nie untuk checkup

nape kami pilih kl!nik nie? sb kami tertarik pas baca nie!


mental, physical semua da prepare da siap2. ape jek yg terjd, kami mmg da prepare da siap2 ;)

sib baik time datang tuh xramai org. in fact kami jek. hehehe.yg ler kami datang time2 tgh hari buta.sape nk dtg kan? :P

register semua siap2. lepas bape minit, kami pon di panggil masuk.xtau mende nk explain kat d0ctor tuh nape kami dtg klin!k dia.ahaks.

last2 aku ckp la yg aku nk buat treatment/pape yg patut untuk pregn@nt. aku cerita aku pernah gugur sebelum nie etc etc etc. cerita pasal sejarah la. dia tanye aku dok sekali ker ngn darling hubby. kami pon jawap ler da dok sekali da. pastuh cerita la ape2 yg patut diceritakan.

pastuh dia soh aku g toilet. nk check air kencing. sementara aku g toilet tuh, d0ctor ngn darling hubby tuh dok rancak2 la tanye2 + cite2. sb time aku masuk jek bilik tuh semula, aku denga ler depa sembang2. oh lupa plak..d0ctor c!na ok klinik tuh.lelaki.

pastuh dia kuorkan macam pregn@ncy test tuh. aku xtau ler pregn@ncy test ker 0vulati0n test ker hape ker. tapi sebijik la cam pr3gnancy test tuh. pas dia tgk2, dia kate xde telo lg. lupa plak lagi...time aku pegi tuh aku tgh period hari ke 4. check camtuh jek tau ada telo ke idak ek? musykil aku. tapi sb dia yg d0ctor bukan aku, aku layan je la jwpn tuh. oleh sb aku dtg dengan mental yg kuat, aku nk la treatment yg extreme2. cam scan aku ker. cucuk2 perut pakai jarum ker.hehehe. semua yg extreme2 la. tapi xde ler plak. aku siap tanye lagi xde nk scan2 ker hape ker. dia ckp dia akan provide ubat nie dulu. kalau still xjalan, baru dia akan scan bagai. ish2.. sungguh xsaba aku nie kan. sabar sabar...

pastuh dia kasik aku ubat nie :



yg cekelat tuh makan dari hari ke 4 sampai hari ke 9 period. ubat nie . aku g00gle n ini apa aku dpt :

One of the most popular medications used to heighten fertility is Clomid. Used for over 30 years to help induce and regulate ovulation.In fact, between 70% and 90% of women taking Clomid begin to ovulate within the first three cycles. Additionally, 40% of couples become pregnant during the first three cycles. It is important to be aware that there is a 5% to 10% chance of multiple pregnancy (especially twin pregnancy) when taking Clomid


How Does Clomid Work?


Clomid works by acting on a number of different receptors in the body that regulate hormone production and release. In particular, Clomid works to increase the amount of three hormones involved in the ovulation process, including:
  • gonadotropin-releasing hormone (GnRH)
  • luteinizing hormone (LH)
  • follicle-stimulating hormone (FSH)

Clomid essentially tricks the body into believing that it has lowered levels of estrogen. As a result, the brain begins to secrete increased levels of GnRH, which, in turn, stimulates the release of FSH and LH. These hormones then trigger the ovaries to begin to mature more follicles.

source

yg putih tuh makan dari hari ke 11 hingga hari ke 29 .ubat nie. ni serba sikit info :

Duphaston is used for treatment of abdominal pain and bleeding during pregnancy, absence or irregular menstrual periods and female infertility.



source

2 ubat nie jek da kene seratus ingit. oleh la tuh kan. oleh sb time aku dtg tuh aku tgh period hari ke 4, so aku leh aa setat makan ubat nie terus. tapi d0ctor nasihat la selain mkn ubat nie kene gaks kerap ..... (ok, semua org paham xyah tulis)

baiklaa.. insyaAllah. kami berusaha sedaya upaya k dan kami sentiasa percaya akan rezeki dari-NYA.

Monday, March 9, 2009

sesuatu dari saudi..

semalam balik puter! wangsa sb nk amik sesuatu yg c'p tolong belikan. jauh tuuuhh.dari S*audi.



da alang2 dia dok ar4b, sebenarnye aku suh dia carikkan serbuk zur!at yg org dok selalu ckp tuh. dia ckp pon dia pernah belikan dulu tuk sedara dia. so sb dia da tau yg mana satu, senang aa kan sikit. xyah aku nk describe pjg2.hehehe. aku ingt nk soh dia carik serbuk jek. kalau beli yg buah, macam susah nk kopek jek. sape2 yg x tau mende aku ckp nie, g00gle jek n taip buah zur!at ;)



pastuh masa ceting ngn dia, dia ckp dia xjumpa pulak buah tuh. tapi dia belikn aku bende lain dan dia da pos da. teh. bole la. aku no hal jek ;)



dan bile mama call ckp ada bungkusan tuk aku, aku konpem2 la mesti dari c'p punye..!



dia belikan aku 3kotak. cukup tuk 3bulan katanya ;) suke2..



dan nie lah yg dia belikan tu..











3kotak..byk kan :)





dan nie serba sikit info pasal vi0la nie:




Medicinal

The flowers, leaves and roots of various Vi0la species are used for medicinal purposes, being rich in vitamins A and C. They also contain a type of antioxidant called an antioxidantanthocyanin. Viola flowers are also used to make an herbal tea that is used in Chinese herbal medicine. (source)



V is for Viola – (Viola Odorata and Viola Tricolor) Violas are known as sweet violets, miniature pansies, and Johnny-jump-ups. In herbal medicine, the plant is often referred to as heartsease because of its ability to strengthen blood vessels. (source)





info lain aku tgh g00le nie..





nway, Tq yer .. :)