Monday, August 29, 2011

selamat hari raya :)

tahun nie masih berdua.
tahun keempat.
hey..mana tau tahun depan Allah kurniakan rezeki yg satu tu
jgn pertikaikan ujian ni k
so tidak kira berdua, bertiga, berempat,
hari raya masih harus disambut kan :)

selamat hari raya
maaf zahir dan batin
moga ditabahkan diri, dicekalkan hati,
dibekalkan kekuatan diri utk sambutan syawal tahun ini

:)




Sunday, August 21, 2011

sunolut & iui

mintak dipermudahkan...



updated : lepas habis makan sunolut, aku merancang utk iui#2. iaitu sept. terburu2 ker? dengan open house lg. dengan nk beraya lagi. berfikiran waras ke aku? yup...waras dan bersedia :) aku da bersedia utk lalui pengalaman iui sekali lagi. cuma persoalan yg timbul, bole ker aku proceed iui slps satu cycle period yg merapu yg hanya berhenti disbbkan sunolut?? erm.. mintak dipermudahkan semuanya....

updated 4/9 : aku biarkn cycle baru bermula. xusahlah iui dalam bln ry nie. tunggu cycle seterusnye (akhir bln sept/awal oct), baru ingt nk proceed.

Saturday, August 13, 2011

budak comel

entah kenapa suke sangat tgk gamba nie. tercapai hasrat dia nk anak perempuan kan. comel gile. baby mmg comel kan. bau baby lg la sangat comel :)

harper seven

tp antara byk2 anak celebrity, suri aku plg minat. mmg paling suke tgk dia. mmg suke dari dulu. da besar dia. sangat cantik. macam mama dia :)

cuteness!

ttg iftar itu

lepas nie aku berharap agar aku xketinggalan tuk pegi mana2 event. kenduri kawen ker. doa selamat ker. open house ker. majlis buka pose ke. xkisah la apa pon.

sebab? aku dikelilingi oleh orang2 yg punya anak ramai. punya perut idaman org2 TTC. seronok melihat orang lain gembira apabila ditanya bila akan melahirkan. senyuman mereka buat aku rasa tmpang gembira.

aku da lepasi tahap ini ingat? :)

iftar kelmarin sangat memberi tenaga positif dalam diri. melihat mereka. aku jd lebih bersemangat. lebih berazam utk berusaha. aku cuba memandang dari sudut berbeza.

DH, kite pon nk tgk awak dukung lil awak. ya Allah, perkenankan lah...

Friday, August 12, 2011

Norethisterone (sunolut)

susah nye nk sebut tajuk entry nie.
CD18 dan yup masih period. tp bknlah bleeding yg beria2. comel2 aje. tp masih period. dan yup..masih belom pose. td bukak pose (teman suami makan sbnrnye.hehe), terus telan Norethisterone (sunolut) ni 2 biji. da letih nk tunggu dia stop sendiri sbnrnye. mmg awal2 xmo telan pil2 camnie. nk sruh badan naturally stop the bleeding. tp mmg berangan je la. xstop2. last2 terpaksa jugak telan. ish..badan nie..pelik bebenor (T__T)

mungkin ada yg da biaser ngn ubat nie. aku je yg xpernah makan. ni skit info tuk tmbh ilmu :)
sunolut (generic brand name. ader byk brand lain. tp rsnye nie plg glamer). nama sbnr = Norethisterone . dia termasuk dalam kumpulan ubat progestron. kalau tgk picture nie ader tulis sunward kan, itu manufacturer dia.

diguna utk treat abnormal heavy bleeding,period ting tong, nk posponkan period, painful period + PMS simptom. selalu aku baca orang makan pil nie sb period xdtg2. 3-4 bln xdtg period. nk pegi travelling. nk g hajj. mesti doktor kasik ubat ni. kes aku lain skit. aku nk bentikan period :)

cara berfungsi : modify effect of estrogen. wpon aku blaja kej.kimia, tp aku masih la pening nk explain structure dia camne kt korang (ada kaitan ke). hehehe.sila lempang. lebih afdal, sila google. ok yg ni senang paham, aku kopi :
Norethisterone is a progestogen hormone. Progestogens are hormones that sustain the lining of the uterus. Normally at the time before a period there is a fall in the level of progestogen hormone in the body. When it falls below a certain level the lining of the uterus is shed as menstrual period. By taking norethisterone tablets (progestogen) the lining of the uterus is sustained until the tablet is stopped. camtuh la..

sblm amik ubat nie, kene pastikan doktor tau : (ni aku kopi paste je)
* if you are pregnant, trying for a baby or breast-feeding.
* if you suffer from breast or cervical cancer or a family history of this condition.
* if you suffer from liver, kidney, jaundice (yellowing of the skin and whites of the eyes), heart, porphyria or migraine problems.
* if you suffer from depression or thrombosis or have a history of these conditions.
* if you suffer from diabetes mellitus or have a family history of this condition.
* if you suffer with asthma, epilepsy or high blood pressure.
* if you suffer from the skin conditions pruritus or pemphigoid gestationis.
* if you suffer from vaginal bleeding other than your normal monthly period.
* if you have ever had an allergic reaction to this or any other medicine.
* if you are taking any other medicines, including those available to buy without a prescription, herbal and complementary medicines.

kesan sampingan : bloating, berat badan naik (bgsnye kalau betul), pening kepala seperti ada di atas kayangan, depression (aduiiii...ni yg malas nie), muntah2, skin rash, badan panas.

aku dapat stok 2minggu ubat nie. sehari 4 biji. 2 siang. 2 malam. 1 pil = 5mg. kene amik lepas makan. kalau bole amik pada masa yg sama tiap2 hari. selalunye 2-3 hari lepas stop makan pil nie, period akan dtg. kiranya awal sept aku akn period semula sb stok pil 2minggu. tp period tu tidak terlalu byk. tp kalau aku xmo dia dtg early sept, aku bole ambil pil nie lg kt TMC. kiranya kite control bile kita nk period. :)

cuma agak terkilan sedikit dgn period kali nie. period paling pelik. terkilan sb aku sedang berkira2 utk cari masa yg sesuai buat iui#2. sb aku berkobar2 nk try fertilaid tuh. erm...kita merancang :)

harapan? cuma harap lepas makan pil nie aku da xalami period macam nie lg. aku yakin ada hikmah. mungkin lepas nie cycle akan lebih teratur. sbnrnye takut baca side efek pil nie. harap aku xde la teruk sangat nnti. pikir positive. makan clomid pon aku ok. insyaAllah yg nie pon ok :)

xsaba nk puasa besok!

updated: baru telan 4biji, period da berhenti. hebat btol pil nie. Cd19 period stop!

updated 16/8 : side effect? alhamdullilah xde. eh eh..cuma rasa pedih ulu hati jek. kdg2. yg lain nada. badan aku nie mmg semua dia hentam. kebal sungguh. hehehe

updated 29/8 : last telan sonulut : 26/8. period cepat la kamu datang!

updated 4/9 : period keluar on 31/8 maksudnye 4hari lepas habis sonulut. harinie hari ke 5 period dan sudah ada tanda mau berhenti. kejap naa?



Tuesday, August 9, 2011

manis :)

berita yg manis kan :)

CD15

CD15 da yup..masih period (T__T)
semalam CD14 pegi jumpa doktor sb tahap kemusykilan sudah tahap max
xpernah period lebih 7hari ..tup tup..harinie da hari ke 14. bile nk setat pose kalu camnie kan. ermm..

lepas buat scan, alhamdullilah xde apa2. xde cyst. xde abnormal ape2. lega sangat denga :)
doktor cakap hormon barangkali. ingt entry nie dan nie. terlebih hormon rupanya. patut pelik bebenor. lgpon mungkin sb pose. yer la wpon aku period, aku tetap xmakan. sama cam org pose. maybe hormon pon terganggu jugak. tp tertanya2 jugak la kan. xpernah jd camnie. nk kata sb fertilaid, aku blom makan lg pon. mungkin hormon dalam badan tgh nk reset kot? redha je la.dibekalkan ubat nie kalau masih period berlarutan. tp aku rasa aku nk tggu sampai hujung minggu nie la. kalau masih period minggu depan, baru aku makan ubat nie. stok utk 2minggu. makan 4biji. 2 biji/meal. darah akan berhenti bile aku setat makan ubat nie. kalau aku makan 2minggu ubat nie, lepas 2 minggu (habis ubat) baru period akan datang. tp darah yg keluar akan sedikit la. mintak2 minggu ni period da stop. xsuke la makan pil tuk berhentikan period :( tp kalau da lebih 14hari da kira darah istihadhah la kan. erm...

cerita lain plak.. en suami nk sibuk2 makan fertilaid jugak. hehehe.dia kata xaci aku makan sorang. dia pon nk jugak. eh awak nie...awak nie comel sangat tau tak??? :)fertiltea + fertilaid (for men)
lepas period da ok + badan da ok, baru aku akan setat makan. sementara waktu nie jd perhiasan je dulu dalam bekas ubat :)



Wednesday, August 3, 2011

BabyandBump Dictionary :P

byk term2 comel yg kite jumpa kalau kita baca website, blog atau forum pasal TTC atau infertility kan :) TTC tuh sendiri pon satu term. trying to conceived.

harinie nk kongsi beberapa :)

2WW (aka. TWW) - Two Week Wait - Luteal Phase - 14 days after ovulation
AF - Aunt Flo, menstruation, period
AI - Artificial Insemination
BBT - Basal Body Temperature
BFN - Big Fat Negative (Pregnancy Tests)
BFP - Big Fat Positive (Pregnancy Test)
BCP - Birth Control Pills
BBs - BooBies AKA Breasts, Boobs, funbags etc
BM - Breast Milk
CD - Cycle Day
CM- Cervical Mucus, Icky Sticky
C# - Cycle Number
DPO - Days Past Ovulation
DPT - Days Post-Transfer
D&C - Dilate and Curetage
EDD - Estimated Due Date
EPO - Evening Primrose Oil
EWCM - Egg-White Cervical Mucus
EPT - Early Pregnancy Test
FMU - First morning urine
HPT - Home Pregnancy Test
IB - Implantation bleeding
KEGELS - The muscle used to stop the flow of urine.
LAP - Laparoscopy
LSP - Low Sperm Count
LO - Little One
NTNP - Not trying, not preventing
POAS - Pee on a stick (Home Pregnancy Test)
SA - Semen Analysis
TWW - Two week wait

cuma beberapa.
klik cni kalau nk tau lebih
jgn blur2 da lepas nie ;)

Tuesday, August 2, 2011

CD08

pelik sangat period kali nie. pelik gile. aku xpernah period lebih 7hari. nie da CD08. belum ader tanda nk berhenti. 1st day harituh darah pon xseperti selalu. macam darah fresh. xbyk sangat. tp tidak la sikit sangat. masa CD03, siang hari xkeluar apa2. ptg/mlm baru dia keluar balik. pelik.

kalau da nk dekat habis, selalu kan kaler ceklat. tp skrang masih merah. tanda nk berhenti tuh macam xnmpk lg. bila nk habis kalau macam nie. ishh pelik betul. xpernah lg jd camnie.

memula sangka Menorrhagia. tp aku punye tidak la byk melampau2. jd bole tolak kemungkinan nie.

konpius la. ingt nk pegi klinik malam nie. tp cm xrasa nk keluar pulak. erm..

xper..aku tunggu lg sehari. nk tgk camne..


updated 4/8: harinie CD10. masih belum berhenti. xpegi doktor sb rasanye period nie sudah semakin normal. normal bermaksud dr segi kaler, flow, kuantiti. fertilaid hanya akan makan slps habis period nie.