Tuesday, April 28, 2009

P Thingy

first, aku mmg xsuke sedey2 nie
idup aku simple. sedey2 n menyesal2 xleh ada dlm kamus idup.
idup kene pandang depan.
tapi nk wat camne, da nama nye manusia. kdg2 aku terlayan gaks emosi2 camnie
ermm..


basic hidup : kalau xdpt apa yg kite nak = kite kene usaha +doa + yakin akan percaturan idup yg Allah tentukan.
jgn pernah mengeluh
jgn pernah salahkan takdir



sebenarnye waktu aku taip nie aku teringt waktu aku pregnant dulu
being a good husband, darling hubby jaga aku macam jaga hape jek
wpon xlama,
tapi perasaan tuh..ermm..
bahagia? yup :)
and aku nk rasa bahagia tuh lagi..
(lap2 air mata)
thanks suami.. atas segalanya..

serius..
teringin sgt nk tgk darling hubby ajar anak dia main golf
teringin jugak nk tgk darling hubby kalut2 buatkan susu anak..
teringin nk tgk darling hubby ajar anak dia ngaji
mesti comel gile!

kite berusaha byk2 k syg? :)

ok, enuff of drama n tears
nk g layan dvd la plak!
xkoser tau nk sedey2 nie.. darling hubby kate xbaik..
xgituh ?
:)



Saturday, April 25, 2009

serbuk Kurma..


picture credit here

nie ape?
erm..
ada org panggil serbuk zuriat

ada org panggil serbuk Hawa

aku panggil serbuk kurma sb dekat kotak tulih nama tuh ;)

sebelum nie aku panggil serbuk zuriat gaks


ingt entry nie?

nielah mende yg aku nk kirim dari kwn aku yg dok saudi tuh tp dia xjumpa

alhamdullilah, MIL aku yg dpt belikan

my MIL baru balik umrah.

MIL aku explain yg bende nie dijual masa dia ada dkt ladang kurma.
MIL aku siap interview org yg jual bende nie lagi..tanye kat dia, ada bukti ker bende nie berkesan etc
pastuh org yg jual tuh habaq yg ramai da berjaya (xtau la strategi pemasaran ke hape)n ramai yg datang carik lg. so, dia belikan lah aku satu. mana la tau ada rezeki ke kan.
mak mertua aku ckp..xper la..kite cuba la..mana la tau ada rezeki ker..
betul tuh..no harm trying kan :)

waktu my MIL bertolak g umrah arituh, xde pon aku pesan bende nie. yer la..takut susahkan dia nanti
lgpon aku segan sikit nk soh my MIL belikan mende nie.hehehehe. xsangka lak harinie aku dpt serbuk kurma nie dari my MIL

mekasih! i lap uu la ...

aku xcuba rasa lg serbuk nie. org kate rasa dia macam.. ermm..xper, bior aku try dulu ;)
bekasnya xde la besar sgt. xtau leh tahan bape lama (my MIL ckp nyesal xbeli byk2 sikit.ahaks)
ada instruction cara nk makan dalam bahasa melayu dekat bungkusan luor dia.so kira orait la kan.


kalau g00gle pasal serbuk kurma nie, berlambak site kuor.
pasal khasiat. pasal dari mana datang nye serbuk nie etc.
so,pandai2 ler baca n pikir.
kalau nk try, try ler. kalau musykil, xpayah try.
senang jek concept tuh ;)

lgpon aku selalu gaks baca forum pasal serbuk nie.
ada yg berjaya
ada yg gagal
rezeki masing2
ape pon, semua tuh kuasa Allah

apa yg aku (kami) tau, kene usaha + doa byk2!

oh yer.. yg aku baca kat tenet, gambar macam kat atas nie utk lelaki.
yg pompuan bungkusannya kaler lain.kaler kuning.
info here
musykil la plak.
tp kat bungkusan cam kat atas (my MIL kasik yg cam picture atas), ada tulih kalau pompuan nk makan, makan lepas haid. so kiranya dedua la bleh makan.
musykil2.

xper, aku kasik darling hubby je la makan.. tp aku join gaks :)

Wednesday, April 22, 2009

W0men Speci4list C3ntre..


kali nie kami decide nk pegi tmpt nie. El!te w0men Sp3cialist Centre.

harinie kami plan nk g sini sb harinie hari ke 4 aku period. ada sorang kwn darling hubby yg rekemen. dia pon macam kami jugak. tunggu rezeki nk dpt bb. Tapi alhamdullilah pas dia check up kat sini, terus jek menjadi. wife dia da pregnant da pon. tuh yg buat kami teruja sikit nk g sini. mana la tau kalau ada rezeki kami jugak.

gambar2 kat atas nie masa time kami dok survey2 tmpt. sb tuh terang bederang lg. siang ler katakan.

oleh sb arinie hari kerja, sampai2 rumah jek terus kami g. xnyempat nk salin baju segala. harinie sampai umah lmbt sikit. dalam kol 7 baru aku sampai. itupon sb malas nk balik awal. kang balik awal2 darling hubby pon bukan da sampai pong. itu yg jadinya aku sampai umah kol 7 tuh. tp rupanya dia sampai dulu daaa..


tgk sign kat pintu tuh, dia bukak 6pm-8pm (belah ptg nye time)

tgk2 jam, ada lagi sejam jek tuk sampai sana. yer la, kan klinik nyer tutup kol 8pm (ikut sign pintu). 6pm-8pm? ishh...terkejar2 oke kami.

seligan~

nampak x?
visiting c0nsultant : Put3ri Spec!alist (spital pakar paling glamer kt JB)
pastuh doktor nie consultant Gynaec0l0gist. terer bab2 lapar0sc0pic.


masa kitorang sampai tuh xde la ramai sgt org pon. da register semua, kitorang pon dok la tunggu turn. bagus tmpt nie. awal2 dia da tanye bile tarikh last period la etc. pastuh tanye aku ada rasa nk terkucil x. konpem la takde. sb td sebelum balik keje, aku da settlekan da.hehehe. then, dia kasik air masak tuk aku minum. konpem utk scan2 nie, aku pikir.

sampai turn kami jek,terus duduk n straight to the point. doktor tanye kenapa kami dtg la kan (ayat standard), so aku pn jawap 'trying to get pregn4nt'. ohh lupa plak, doktor dia= chinese. p


pastuh cite2 la pasal zaman2 dulu punyer cite etc.

selesai sesi cite bercerita, doktor kate nk scan aku. Yahhooo!! (gile la gumbira) yer la, aku mmg suke pegi klinik dia scan2 nie. nampak macam bersungguh la (apakah??). lgpon aku nk tau gaks kalau ada apa2 ke kan.

sebelum scan, timbang berat dulu (49kg. bolee la.bakpe cikeding sgt aku nie). tekanan darah (aku suspek jawapan dia= rendah. tapi tekanan darah=normal).bagus.

scan plak.

aiseyyy x full bladder. doktor soh tunggu dulu. so, kami pon keluar la kejap. dia soh minum air.

minum air lagi.

tunggu ..

pastuh

aku mintak air segelas lagi (darling hubby, syg minum air lg tau. awak xde time nie :P)

ermm..

tunggu lagi..


ermm..


aiseyy bile la nk rasa terkucil nie??

pas tunggu dalam 30minit pastuh, baru la ada rasa nk terkucil.bagus.


so kami pon masuk ler dalam bilik doktor semula. pastuh doktor pon setat la menscan. alhamdullilah dia kate semua normal. (blood test selalunye kene buat bile ek? aku suke byk2 test sebenarnye)

dia kate dia akan kasik pil suubur tuk aku. makan hari kedua period untuk next cycle. cycle bulan nie, dia kate dia xkan wat pape dulu. dia soh cuba jek dulu. sb dia akan monitor betul2 setat next cycle aku.

aku dpt ubat nie :


cl0mid.
sama macam ubat dulu. but no Duphastr0n. doktor pakar nie pon peliks nape doktor lama (entry nie) kasik aku ubat duphastr0n tuh. dia kate aku xsesuai tuk makan ubat tuh. erm..

mkan 2 bijik sehari. bekalan tuk 5hari.

budak hepi-penuh-senyuman-dan-berspek-n3rdy-tp-aku-suke yg jaga kaunter tuh soh aku tipon bile aku setat makan ubat nie. dia nk rekod. n then dia akan bitau bile aku kene dtg situ lg.camtuh.bagus kan? ;)

semua sekali kene RM80. murah la kan :)

insyaAllah, kami akan berusaha..


sedikit info : If you are having your womb scanned, you will probably be asked to come to the appointment with a full bladder. This is because the full bladder pushes the womb up so it is in a position that is easier to scan.

Friday, April 3, 2009

sila makan ubat!

aiyoo.. perlukah aku mensmack down diri sendiri harinie?

nape? sb aku tgk, aku makin malas nk mkn ubat. beli jek tahu. tapi ada jek alasan aku tuk xmakan. membzr oke! erm..kekdg sy lupa ler..

sb aku ada kesedaran harinie, aku rasa aku akan makan betul2 2 ubat nie pasnie. byk lagi dalam laci tuh. jgn nk mls! makan yer!




Folic acid supplements and pregnancy

You should start taking folic acid tablets before becoming pregnant (from the time you plan to become pregnant). If the pregnancy is unplanned then start taking folic acid tablets as soon as you know that you are pregnant. Continue to take folic acid tablets for the first 12 weeks of pregnancy - even if you eat a good diet

source



How does EPO help you in getting pregnant?

Evening Primrose Oil or EPO lowers cholesterol, helps to alleviate premenstrual syndrome symptoms and aids in the production of fertile quality cervical fluid. Evening Primrose Oil or EPO helps women to produce more fertile quality cervical fluid also known as “egg white cervical mucus”

source


makan..jgn nk malas makan ubat!