Tuesday, May 22, 2012

duit oh duit

 treatment infertility, mmg byk sgt pakai duit kn :)
tiap2 bln duit gaji, mmg ada peruntukan utk buat treatment yg kami asingkn
tiap2 kali bonus mmg akan ada peruntukan utk treatment yg besar (cth iui)
kdg2 terbyg seronoknya kalau duit tu boleh guna utk buat bende lain
bkn 1-2ribu yg perlu diasingkan utk tujuan ini. iui sekali buat pon sudah hampir 2.5k
kalau setahun mahu buat 3kali, kan da dkt 8ribu tuh?
 itu blom masuk supplement, baya org urut, cuba itu.cuba ini.

kalau boleh claim company lain. keje swasta dan treatment macam nie, mmg biasanya xboleh claim langsung
org TTC mmg byk duit eh?

dalam pd tuh aku bersyukur, andai ada rezeki aku utk jd ibu nnti, peruntukan treatment itu akan bertukar menjadi peruntukan utk baby
budget bulanan berjalan spt biasa. tidak berubah.
sudah xperlu pening2 utk buat buat peruntukan semula 
kan hikmah? :)

aku pernah ajukan soalan ttg isu duit pd DH
DH pernah ckp, duit boleh carik. usaha sahaja selagi boleh.
betul.
tp melihat duit yg mengalir bersama keputusan yg tidak memberangsangkan kdg2, sedikit sbyk mmg mengugat iman kn

aku akui, org yg TTC nie mmg diuji kuat
emosi mmg sudah pasti. masa dan duit juga.
tp aku juga yakin dalam setiap usaha, pasti akan ada sinar
cuma masanya sj yg sukar diramal

tentang duit. insyaAllah pasti akan ada rezeki utk tujuan ini. 
pd rakan2 TTC, jgn pernah ckp kurang duit utk buat treatment
Allah uji. pasti Dia juga akan tjk jalan. 
kita usaha kuat2 ok :)




Saturday, May 19, 2012

CD16 = IUI

1.50pm prosedur iui.
sama macam iui yg lepas.
cuma ada sedikit darah lps hbs iui td.
iui kali nie, sgt xtahn nk ke toilet. mungkin sb minum air byk sgt.
pundi terlalu penuh.
waktu berbaring selps iui, rs macam ms gerak lmbt btol
mmg xsaba nk pegi toilet :)

jd, settle da iui.
dibekalkan duphastron utk 3minggu.
kalau ada rezeki, akn jmpa doktor 9.6 nnti
sekrang, meh kite tgk tv senang2kn hati k :)


cost : RM655.35
total cost iui #3 = RM2347.18

Thursday, May 17, 2012

CD14 = suntikan pubergen

purbengen
macam2 ubt baru dpt kali nie.
biasanya dpt pregnyl. utk? pecahkan telo

 


inject tepat pukul 11pm.
iui pd CD16.
oh..compare pregnyl, ubt ni lebih murah 


cost : RM 126.23

Wednesday, May 16, 2012

CD13 = Folikel scan

Folikel scan sekali lagi.
dari 13mm, ke 15.5mm

bincang dgn doktor. ttg telo yg mahu gah hanya 1sahaja cycle kali nie.
doktor ckp, telo nie pon ada batch2 dia. xsemestinya tiap kali iui akan keluar byk2 telo sekaligus.
kalau dia tahu tiap2 kali telo akan keluar byk, xperlu rasanya utk discan tiap2 kali :)

masih terdengar rsnya DH ckp. mungkin satu nie yg akan buat impian kami jd nyata. 
xcuba x tahu kan. iui kali ni dgn 1telo. kalau Allah izin, apa pon bole jd kan :)
doakan!


Tuesday, May 15, 2012

CD12, CD13 = suntikan humog

pg td bermula suntikan pakai ubt baru. HuMog (menotrophin)
cara + dos adalah sama macam foliculin
harinie dan besok 150iu humog. jadi kena pakai 2 kotak.




ok..nnti sambung. ngantuk sgt plak nie. nite :)

Monday, May 14, 2012

CD11 = folikel scan

ok..telo yg 9mm harituh (belah kanan), da 13mm :)

bincang dgn doktor yg mungkin foliculin agak xberapa nk sesuai dgn aku
xsesuai dr segi xbyk telo yg besa
tp dari segi saiz, mmg ada perubahan
so, utk 2 hari CD12 & CD13, aku dibekalkan ubt yg lain.
dtg scan lg pada CD13
harap sgt telo bg respon yg baik dgn ubt baru :)


cost harinie : RM 390.80

Saturday, May 12, 2012

CD9 = folikel scan

appointment pukul 11am td
result?
hanya satu telo je yg besar
itu pon 9mm :)

iui #2 harituh folikel scan pd CD9 = 15mm
rs mcm jauh beza plak. 
tp xbole buat perbandingan sbnrnya
dos suntikan cycle kali nie kurang sb kesilapan kami ms CD2.
ralat betul.
xper la..ada masa lg ni. positif positif :)

lepas scan td, ambil lg suntikan 150iu foliculin 
dan dibekalkan ubt folikulin utk 2hari lg.
kiranya ambil suntikan foliculin cycle kali nie pd CD4,CD6,CD8,CD9,CD10,CD11

folikel scan pd CD11 nnti
moga byk telo2 yg besar! amin



cost : rm 573.20

Wednesday, May 9, 2012

CD4,CD6,CD8 : suntikan foliculin

injection bermula CD2, CD4 dan harinie CD6


suntikan kene masa yg sama
tiap2 pukul 11.50pm
lmbt kan? sbnrnya masa CD2 tuh ada sedara mara dtg. bawak pergi jalan2.  smpi rumah pon da lewat. last2 sempat inject dalam pukul 11.50pm :)

oh..dlm kotak tuh ada 2 jenis botol. satu cecair. satu powder. oleh sb nk pakai 150iu, kene pakai 2 kotak ubt (satu kotak =75iu). ambil botol yg cecair tuh. patahkan penutup nya. sedut hanya 60ml liquid. masukkan dalam botol powder yg 1st smpi semua powder dalam tuh larut. sedut balik dr botol yg 1st masukkan dalam botol powder no 2. tunggu sampai larut powder, sedut balik dan inject. botol cecair yg lagi satu tu mmg xpayah pakai.

dan botol powder nie adalah sangat sangat susah nk bukak! mmg kene sabar.


nota kaki : kami baru perasan yg CD2 tuh sebenarnya kami x inject pon ubt. inject angin sahaja rupanya. tuh pon sb spot check dkt tong sampah tgk botol cecair tuh masa CD6. mmg betul sangkaan kami, penuh lagi ubtnye :(  mungkin kalut sgt. tension jugak bile ingt balik ;) 

jd, injection sbnrnye hanya bermula pada CD4! 





Sunday, May 6, 2012

CD3 - berurut

baru balik dari berurut. mmg berhasrat utk berurut + IUI dalam masa yg sama.
berurut pon dgn org yg lain. mak ru. kak ipar yg kenalkan. 
tp tidak la berurut setiap hari. mungkin 2 kali. harinie dan slps habis period nnti.
badan rs sedap kan bile da berurut :)

Friday, May 4, 2012

iui # 3




alhamdullilah period smpi tepat. 
hari nie CD1. 
Iui # 3 bermula cycle ni :)
kali nie dgn ubat foliculin (Urofollitropin)
foliculin 150iu utk CD2,CD4,CD6,CD8
injection bermula besok.

folikel scan pd 12.5.2012 = CD9
doakan k!

cost harinie = rm 601.60