Sunday, October 30, 2011

CD24, 11dpiui

perut macam dicucuk2
petanda AF ?
erm... :(


Wednesday, October 26, 2011

CD20 ,7dpiui

xtau nk tulis apa.
siapa kate senang nk survive 2ww? susah (T___T)


Thursday, October 20, 2011

masyarakat yg semakin sakit (T__T)

aku xtahu apa la yg ada dalam fikiran orang2 yg aku ibaratkan sakit mental nie.
harituh berita bapa liwat baby dia yg umur dia 23 hari. 23 hari ok. ya allah.. apa punye orang la nie. mmg xterfikir dek akal kenapa wujud orang macam nie. dua puluh tiga hari ok umur baby tuh. terlalu kecil. terlalu naif. kejam!

2 3 hari lepas, baca pasal budak yg kene langgar van dekat china tuh. mana la pegi semua perasaan syg, simpati org2 yg lalu lalang disitu. walau anjing/kucing sekalipon, kejadian sebegitu tidak harus dibiarkan. entah mana pergi simpati. kasihan. semakin dekat akhir zaman ke. kesian budak tuh. kesian sangat!

semalam baca pasal bayi yg dikelar. bayi tuh baru sangat dilahirkan. apa la dosa dia. kenapa perlu diperlakukan macam tuh. memang sudah tak ada rasa simpati dalam diri emak dia. entah mana hilang. masyarakat kita semakin sakit! ini bkn perkara main2. sudah terlalu byk kejadian sebegini.

itu belum lagi cerita pasal bayi yg diletak di dalam pam tandas. byk idea mereka kan. ada sahaja tempat yg mahu dicuba.

aku diuji masih belum mempunyai zuriat sendiri. mengalir air mata, mengigil badan membaca cerita begini. tidak sayangkah kepada bayi kecil itu? betapa mudah mereka ini yg dikurniakan anak membuat sebegitu rupa. sampai hati...

kita selagi terdaya cuba halang kejadian ini dari berulang yer? mmg perlu jaga tepi kain org kadangkala.

Wednesday, October 19, 2011

prosedur



td sampai sana pukul 9.15
9.25am husben kene kasik sperm
lepas tuh kami pegi makan.
dalam pukul 10.45am aku dtg semula dan terus kene panggil tuk prosedur. + salin baju
11am.masuk OT. aku kene buat iui guna OT sb erm..aku retroverted uterus. dari iui#1 harituh da bitau, kalau aku proceed iui#2, mmg kene guna billik OT. lebih senang. kalau dulu aku buat iui secara baring biase, kali nie aku buat iui dengan badan 45darjah. condong kebawah. kedudukan kaki lebih tinggi dr kepala. dapat imaginasi x? bila da guna bilik OT, baju pon mesti la baju OT kan.
dari pukul 11-12.30pm aku tunggu untuk pundi kencing penuh. lama kan. padahal da rs nk terkucil da.
12.30pm setat prosedur.
12.45pm siap
kene tunggu setengah jam utk baring. 1.10pm lebih kurang, aku keluar dari OT

aku dibekalkan duphastron utk 3minggu. dtg semula pd 09.11
sy tawakal utk semua perancangan akan dtg dr Nya. mintak doakan yer. :)

cost harini : rm 816
total cost iui#2 : rm 1986



Monday, October 17, 2011

suntikan (pregnyl)

tepat pukul 10.30pm td, aku inject pregnyl nie.
insyaAllah, rabu akan buat iui.
harap semua berjln lancar.


cost : rm 130 (pregnyl+consultation)

folikel scan (CD11)

baru balik dr FS td.
result ?
kiri = 18mm (before: 12mm) , 21.5mm (before : 15mm), 14mm
kanan = 19.5mm (before : 14mm)

*before : adalah FS pd CD9


Saturday, October 15, 2011

folikel scan (CD9)

pg td aku g FS. result?

kiri ada 2 telo yg kategori besar = 12mm, 15mm

kanan ader 1 yg besar = 14mm

dan beberapa telo yg lain. kecil2 + medium saiz
malam nie aku cucuk menonys lg. 150iu
17.10 kene dtg lg tuk scan telo.
iui mungkin 19.10

kalau nk ikut dos, sebenarnya dos kalinie sama je cam dos lepas. dos lepas =75iu. inject tiap2 hari. 5 hari. kali nie 150iu. tp selang 2 hari. mintak2 next scan byk la telo yg besar. doakn yer. risau sbnrnye.tp at least kalinie jumlah telo yg besar adalah bertambah dr cycle lepas.syukur.

cost : rm 270

Thursday, October 13, 2011

suntikan (menonys)

semalam ubt yg cecair nie terpecah. waktu nk patahkan penutupnya. kaca da masuk dalam ubt. mmg da xboleh guna. da cll hosp. besok kene g amik ubat tuk ganti sb besok hari last kene inject dgn ubat.

nota : dlm kotak menonys tuh ader 2 botol kecil nie. satu bentuk liquid. satu bentuk powder. kene mix lepas tu inject dekat perut. kene buat dalam masa yg sama setiap kali. aku inject 9.30pm.

updated 13.10 : aku g amik ubat ganti td. sib baik FOC.usai sudah suntikan.besok follicle scan. harap byk telo yg besar2.


Saturday, October 8, 2011

iui #2



kali ni xde gonal-F spt yg lepas. xde jugak puregon.
kali ni aku dibekalkan :
clomid 50mg utk CD2-CD6 (2biji sehari)
menonys 150iu utk CD2,CD4,CD6,CD8

nie aku google ttg menonys:

COMPOSITION:

Each ampoule of MENONYS Inj. 150 contains:
150 I.U. of Follicle Stimulating Hormone (FSH) activity and150 I.U. of Luteinizing Hormone (LH) activity.
DESCRIPTION:
MENONYS Inj. is a Highly purified preparation of gonadotrophins extracted from the urine of post menopausal women.

INDICATION:

  • In Assisted reproductive techniques (IUI& IVF/ET)
  • In Induction of ovulation
  • Clomifene non- responders
  • In hypogonadotrophic hypogonadism

  • folikel scan pd 15.10.2011 (CD9)doakan sy yer.

    total cost? rm 770

    Friday, October 7, 2011

    kitaran yg pjg

    last period = 31.8.2011
    harinie 7.10.2011 baru AF dtg
    mmg da duga. kan aku amik fertilaid.badan tgh mahu serasi.mungkin ini sbbnye.

    CD37
    lama tuh...
    penat tggu. pregnant? xterfikir pon.
    tp terbuang la juga satu UPT hanya tuk sahkan kemusykilan
    lepas dpt result -ve, terus amik minyak, urut2 perut malam smlm
    bgn pagi tadi tengok2 da period. mahu dibelai2 rupanya. haishh..

    tp sepjg 29thn idup nie, aku punye sejarah sampai CD 39 baru AF dtg
    kiranya cycle kali nie antara cycle terpanjang la
    kedua terpjg.
    takut juga kalau tiba2 cycle jadi panjang berjela. biarlah 39 jadi juara. xperlu ada cycle yg lebih lama.
    tp dalam pada tuh, aku syukur sb xperlu makan ubt turun darah etc

    aku jumpa doktor tgh hari td.
    aku berjuang lg cycle ni.
    doakan. terima kasih :)

    Sunday, October 2, 2011

    usia bukan sekadar angka

    yer..
    org ckp usia bukan sekadar angka
    tp usia sebenarnya adalah penunjuk kepada angka kematangan, harapan, impian dan cita2

    moga kite semua diberikan kesempatan tercapai impian yg satu ini

    selamat hari lahir kawan2..
    ily
    pn susu

    aku bersyukur atas 29thn yg indah sept 18 yg lalu
    harap kamu semua bahagia jua

    ramai rupanya yg berkongsi bulan kelahiran dengan aku . seronok! eh eka jugak :)