Saturday, December 11, 2010

A.c.u.p.u.n.c.t.u.r.e. (1st experience)

bismillahirahmanirahim selamat tahun baru buat semua !

kejap kan da tahun baru :)


tahun baru aku dimulakan dengan go on with the TTC (trying to conceive) plan. chaiyok2! lepas pikir, kitorang amik keputusan utk start with the acupuncture proses. aku percaya, sblm kite setat dgn IU.I, yg paling penting, kite kene sediakn badan kite dulu. sb tuh kami pilih utk pegi acupuncture dulu. hari jumaat (10.12.3), da call pusat acupuncture tuh siap2 buat appointment. appointment aku as a new patient = hari rabu. rabu = hari tuk check satu badan katanye. ok, mintak cuti siap2 tuk rabu (2010.12.8) tuh. mmg excited gile nk pegi sana :)

appointment pukul 6.20pm, kalau aku keje, mmg xsempat la nk sampai sana dalam kol 6.20pm. sb tuh amik cuti. encik suami pon amik cuti siap2. rasanye kitorang smpi sana dalam kol 6.40pm. biaser la jalan jem orang balik keje. sampai2 sana, sekali tgkkk kemainnnn ramaiii gile orang. mostly chinese la. pegi kaunter and register2. wpon appointment aku kol 6.20pm, tapi orang kaunter tuh ckp kene tunggu satu jam lagi turn aku. betol kate opismate aku, wpon da ader appointment, tetap kene tunggu sejam dua. tp sape yg datang walk in gitu, mmg xde harapan la. sb tu sblm dtg kne appointment dulu. aper yg bagusnye, tmpt acupunture nie mmg dalam sh0pping mall, so sejam tuh kami perabihkan dgn melawat parks0n la. ok la kan :)

lepas pusing2, dalam kol 7.20pm kitorang smpi sana semula. tanye kat kaunter dia ckp ader lg 2org then baru turn kami. last2 kitorang dipanggil masuk dalam kol 7.40pm. takut gaks akan ader communication prob bile pegi tmpt2 camnie. tp syukur la, doktor tuh fasih ckp melayu. oh, btw, doktor2 kat pusat nie bole dikategorikan muda2 jugak la. aku bajet da berumur. muda pon tidak la muda sangat. dalam range 37 kot. ker dia awet muda? huhuhuu masuk n duduk.

dia tanye nama siapa.oh, kami masuk berdua la kan. klu treatment camnie, seelok2nye mmg kene g berdua la. aku bitau nama aku. then dia mintak pergelangan tangan dan letak tgn dia. macam...erm..macam check nadi la senang cite. dedua tangan. kanan,kiri. pastuh dia diagnos. dia cakap perut aku ader infeksi (infeksi ok ayat dia. kemain bahasa kamus lg.hehehe) dan sebabkan aku sakit perut selalu. lepas tuh aku selalu masuk angin. ok BETUL. aku mmg budak sakit perut ok selalu. nyampah. then dia cakap, xde major problem. cuma dia cakap rahim aku dingin. dingin ok sebutan dia. comel sb cakap dingin instead of cakap sejuk :) dia cakap, kalau check kat hosp, xkan jumpa any problem la. ok BETUL. takat aku check, alhamdullilah xde masalah. sb dia kate aku xde major problem, cuma badan aku lemah. lepas tuh aku ader sedikit hormon inbalance. dia kate jgn risau, nnti dia kasik ubat (herbs)
ok..turn en suami pulak. cam biaser buat aktiviti check nadi. lepas tuh dia cakap, en suami ader msalah dengan hidung. ok BETUL! sinus ok budak nie. hehehe. lg dia kate ader masalah dgn ginjal sedikit. so xbyk pon akan efek sperm la. yg lain2 ok katenye. cuma big problem = dkt area hidung. cam biaser, dia akan kasik ubat :)

keluar dari bilik doktor tuh, kitorang tgk muka sesama sendiri. IMPRESSED! gile la kagum gile. dgn check nadi jek dia bleh tau masalah badan kite. full details ok. teringt kat opismate aku tuh, dia da cakap da, yg kami mmg akan kagum la bile doktor da setat diagnos. mmg kagum gile ok. ko bayangkan, dia cuma check nadi sahaja. itu jek ok. lepas tuh dia bole elaborate kite punyer masalah badan dgn details. sape xkagum? patut la ramai orang kt tmpt acupuncture nie :) hehehehe.

oh..xde aktviti cucuk2 jarum berlaku. lepas 10minit tunggu, kitorang dipanggil tuk kasik ubat plak. ubat nie tuk tempoh 2minggu. lepas 2 minggu kne dtg balik. check lg. ader improvement tak.camtuh. nurse kat kaunter nie (eh nurse ker eh. hentam je la), explain kat kami pasal ubat tuh, ape yg jgn makan, kurangkan makan etc. then, seminggu sebelum ubat habis, kene call tuk set appointment :) so.. macam tuh la citenyer 1st experience kami pegi tmpt camnie. kene rajin makan ubat. oh..ubat nie kene makan 2bijik, 2kali sehari. pagi n malam.
nie ubat aku :1. buang panas badan
2. hormon
3. rahim
4. telur

5.perut
so setiap kali makan = 5jenis ubat x 2 = 10 bijik
oleh sb aku nie mmg gemor la makan ubat, ok jek makan 10biji ni :)

ubat en suami tercinta plak ader 4jnis.
4jenis ubat x 2 = 8 bijik sekali makan

total cost : rm213 untuk 2 orang :)
ok..nnti update lagi !

updated 9/1/2011 :
2010.12.23 : refill ubat utk 8hari sb doktor cuti masa ubt aku habis (bkln ubat = 2minggu. tiap2 2minggu mmg kne jmpa doktor)
2010.12.30 : appointment dgn doktor. mmg ader perubahan katenye compare dgn 1st time jmpa. tp kitorang berdua pon agreed la mmg terasa perubahan. terutamanye bdn da xletih2 sangat. ader jek tenaga :) encik suami punyer hidung da ok skit. kalau x, asik nk bersin aje budak tuh :P da jumpa, amik ubat. sambung makan ubat lg. ubat ape2 pon kalau makan, mmg kene makan dalam 3-4 bln kan. so rutin kami makan ubat je dulu. kn berusaha tu namanye. berusaha utk sihat :)

next appointment : 20.1.2011 :)


Sunday, November 21, 2010

IU.I vs Acupuncture

2010.7.21 aku buat Lap. harinie 2010.11.7 .
pejam celik pejam celik, rupanye da 4bulan aku buat Lap :) cepat kan masa skrang. dan aku rasa skrang..da sampai masa utk kami pegi next stage.
mmg pada awalnye nk buat IUI terus. tp skrang aku tgh berbelah bagi..nk buat I.u.I atau nk try acupuncture? ader sorang opismate (chinese) aku pernah cite pengalaman dia. dia pegi tmpt acupuncture nie (dkt h0liday plaza, yg aku rasa semua orang tau kat mana sb tmpt nie mmg femes) dan mmg rezeki dia la kan..dia pregnant lepas checkup kat sana.lebey kurang gituh la citenye. so dari dulu, dia mmg suggest aku pegi sana tuk check up. siap fotostatkan aku kad check up dia lagi. baik kan :) senang tuk amik alamat + no hp katanye. dan harinie aku bloghopping and jumpa sorang
blogger yg cuba kaedah nie jugak. masih dalam process. tp aku macam ditarik2 utk mempertimbangkan kaedah yg sama. eh tak tau la.. jap nk pikir lg :)

Sunday, August 22, 2010

Lap (the review)

firstly, selamat berpose. gile lama xmenaip kat sini. tah mende yg aku bz pon aku xtau :P
sebelum aku lupa, baik aku setat menaip. lgpon harinie free skit n mood nk menaip pon ader. ok..nk cite pasal review lepas abih lap + sb nk bukak jahit :)
sampai2 aje terus masuk blik doctor. doktor bukak dvd lap tuh tuk sama2 tgk ngn kami. dia explain aper yg dia buat. result? alhamdullilah. terima kasih Allah. semua ok. tiub ok. masalah lain xde. cuma ader minor endo. tuh pon da ok. lain2 yg pelik2? alhamdullilah xde. bersyukur sangat. then doktor soh kami try naturally dalam masa 3-4bulan. xde bantuan pil hormon apepon. mmg naturally la. kalau still xde result, baru dtg semua n proceed to next step. sb prosedur lap nie kan kira mcm membersihkan rahim kite, so baik cuba dulu naturally. hasil bacaan, ramai gaks yg lepas lap berhasil preggie.so, mari kite berusaha. mana tau ada rezeki aku pas lap nie :)
habis sembang2 ngn doktor, pegi bukak jahit plak. nurse pon doakan aku berhasil lepas lap nie. terharu pulak :)

cost harinie : rm10 utk dvd lap. bole tgk byk2 kali kat rumah. rm ? (xingt) utk bukak jahit.

next appointment : kami kasik masa 3bulan je rasanye utk try sendri. kalau xbole, jumpa doktor semula dalam bulan 11 atau 12

purpose : IUI..

Ya Allah, permudahkanlah semuanye...

Tuesday, July 27, 2010

Lap (the experience)

hello world! hehehe

meh nk cite pasal experience wat Lap. tarikh lap : 2010.7.21, tmpt : TMC
schedule Lap : 11am. kene sampai dalam kol 9am. kitorang sampai dalam 9 lebey. pegi Lap berdua jek ngn darling hubby. xyah ramai2 sb bg aku Lap = minor opt je. tp doa semua org adalah sangat di hargai. Thanks :)

sampai2 jek, terus kene check berat, bl00d pressure. settle tuh, masuk wad. wad dia comey. wad tuk 2 org. tp xde sape pon dalam wad tuh .aku ngn darling hubby jek. masuk2 tuh terus salin baju. aku g toilet siap2. takut nk terkucil nnti. lepas tuh ada misi dtg bwk satu ubt. xsure ubt per. tp dia masuk dlm miss V. kene baring selama sejam pas masuk ubat tuh. masa sejam tuh dihabihkan dengan mentelaah semua jenis mag dalam wad. oh btw, gigi denise keller (xkenal sila g00gle :P) adalah sangat cute! dalam mag tuh kemain close up lg ok. hehehe

lepas sejam,misi dtg soh siap sedia tuk Lap. kene g toilet dulu. kuor toilet, terus masuk bilik opt. lambai2 darling hubby siap2 + tawakal. ok, time nie da setat seram. sb? sb bilik opt adalh sangat gerun. bkn sb aku takut ok :) bilik operation mmg seram la. dengan lampu besar la. dengan mesin2 la. dengan wayar2 la. eii.. SERAM. misi ckp aku org 1st wat kat bilik opt tuh sb dorang baru renovate. ok, bilik nye besar. masuk jek terus kena baring. misi letak 3 wayar kat dada. pastuh dorang masukkan jarum cam tuk masuk air tuh. oleh sb aku keding, adalah agak susah la misi tuh nk carik urat. 1st dalam hidup aku nie, aku rasa nk nangis sangat2 waktuh misi cucuk jarum tuh. sangat sengal rsnye. sakit. then, dia kate baik tggu pakar bius cucuk. pergh..sakit ok awak buat td. huh.

dalam kol 11 lebey, pakar bius dtg. berkenalan sikit2. dia check semua alatan nk make sure semua berfungsi. ok, berfungsi. bagus! then, dia carik urat tuk masuk ubat bius. kejap gile. xsakit langsung. lega. xyah aku nk drama queen nangis2.hehehe. masuk bius (jenis cecair), terus rasa siling bilik opt tuh cam elevator dok gerak2. pening lalat. terus....zas..xsedar diri :) yg aku musykil sampai skrang, yg enjek aku tuh = pkr bius ker doktor yg buat Lap? abih tuh mana doc aku? xsempat nk tanye ok.

aku rasa aku abih Lap dalam kol 2 kot. mamai. xberapa nk tgk jam. hagaknye kol 2. 1st feeling adalah : aku PENING SANGAT. sangat2. mmg sangat2. kesan bius. terus panggil misi sb nk muntah. muntah byk2. still pening. muntah lagi. xoke lagi pening nye. lepas tuh misi terus sorong aku masuk wad soh ilek2. kasik aku bekas tuk muntah jugak. waktuh nie mmg tuhan je la yg tau, terus transform jd pelakon air mata ok. nangis bkn sb sakit baru pas Lap. nangis sb kepala aku pening sangat. tersangat pening. terlalu pusing2 pala nie. sangat2 pening. rasa sangat xbermaya. rs cam sangat sangat lemah. dapat imagine feeling tuh? so, waktuh nie mmg byk xtvt pening + muntah la. oh, aku xsuke bius cecair! kalau bius gas, xde la pening cam ginie. haih. Tq darling hubby sb comfort aku. eh tetiba waktu taip nie cam nk sebak plak. huhuhuhu. darah? oh, byk jugak aku nmpk time aku selak kain aku time nie. tp standard la tuh kan. xde drh baru pas opt cam pelik plak :)

bile da rs kurang sikit (sikit sangat2) pening lalat nie, misi ajak aku g toilet. dia soh buang air. time nie mmg dia papah aku la. dia kate prosedur ok masuk toilet tuh. in case ada pape ker kan. waktu tgh tggu turn msk toilet, sempat plak aku muntah2 lg. darah sempat gaks la menitik2 4 5 titik waktuh nie. eiii seram :) masuk toilet, buang air. xde la rs sakit ker hape ker. so, aku anggap xde prob :) misi papah masuk wad balik. oh waktuh aku tgh tunggu turn nk msk toilet tuh, doktor aku dtg lawat aku. tp aku nk masuk toilet. so dia cuma briefing kat darling hubby psl opt td. n dia soh aku baring lg sikit. masuk wad, darling hubby kate, so far so good. tiub alhamdullilah ok. xde msalah. alhamdullilah. details akan di briefing 2010.7.28 nie.

aku baring2 lg, misi kasik air masak tuk minum. kene minum sikit2 dia kate. kalau da ok, baru leh gogok semua. pastuh dia bawak milo + beskut utk makan. xmakan sb rs nk muntah + pening mmg melebihi semuanye. eh darling hubby, awak belasah milo ngn biskut kite kan? lapa eh. ciannnye.
baring2 lagi. soh darling hubby g settle payment sb aku nk balik rumah lekas2. nk tido. aku rs aku mmg kene tido sangat2. dalam kol 5 lebey gituh aku gerak balik umah. dapat MC seminggu. skrang tgh rilek2 kat umah. sangat pengalaman ok buat Lap nie. bagi aku, prosedur Lap nie xsakit. cuma aku pening tang ubt bius tuh aje. oh 28 ni bkk jahitan. Tq en suami. Tq to my mum yg jaga aku. masak bubur etc. Tq Jt n rosmeri sb teman g cop MC. Terima kasih Allah sb permudahkan semuanye. oh pasal bleeding, yup aku still bleeding sampai harinie. rosmeri ko xyah nk takut2kn aku ok. hahaha. tp xde la kene pakai pad. pakai panty liner aje. sb aku bleeding bkn 100% darah. darah + lendir. bkn heavy bleeding. tapi bile nk stop nie?? nnti kene tanye doktor la :)

nnti lepas brief penuh, aku update lg :)

total cost (utk rujukan diri sendri) : RM 4578. Rm4500 tuk prosedur Lap. kiranye total cost Lap = RM 5k sb arituh da baya Rm500 kan. tinggi gaks kosnye kan. ermm... pastuh Rm 78 tuk medication.

updated : 2010.7.27 bleeding 100% takde :)


Tuesday, July 20, 2010

Lap! (akhirnyer)

ok..besok aku buat Lap! dalam hati macam2 perasaan ada. excited. hepi. seram. semua ada. moga dipermudahkan semua. amin.
so malam nie,aku da amik dulc0lax. lepas nie da xleh makan pape sampai besok. da buat ape yg patut. da shave jugak :P brg kemas lom tanggal lg. sok pagi la baru buat.hehe. skrang tunggu masa nk kuor masuk toilet aje. besok schedule Lap pukul 11am. tp aku kena ada sana dalam kol 9am.
tawakal la tuk besok... oh hepi jugak sb bln nie Mpan pospon. so xberapa byk keje. nk pegi Lap pon ngn hati yg senang. Terima kasih Allah :)


Friday, June 18, 2010

Lap (update)

bulan nie xde rezeki nk buat lap :(
bilik operati0n tutup sb ada baikpulih (renovate kot,bole plak? waaaaaaa...)
geram. sakit hati. marah. rs nk lempang org. dan rasa nk menangis.huhuhu.aku da sedia mental ok nk buat nie
erm.. bak kate my MIL 'mungkin ada hikmahnye' :(
ya..mungkin ada hikmahnye. kite xtau kan :)
so kene la tunggu lg satu cycle. mintak2 bulan depan leh buat
sebelum pose. nk amik berkat ramadhan.
tp kalau renovati0n tuh xsettle lg, aku redha je la..

Ya Allah, permudahkan lah segala urusan ku.. :'(


Friday, May 14, 2010

Lap? next period insyaAllah..

oh 1st period = 10/5. so aku da call TMC tuk set date. ikut schedule aku, aku cume free bulan June and akhir bulan nie. ingt nk book operation 5/6. tp xleh :(
sebab? Lap nie kene buat sebelum hari ke 14. sebelum telo kuor. aku tanye dia nape? sb dia takut kalau telo da kuor = lepas tuh aku buat Lap = dorang takut salah drill. gituh. so kalau ikut kiraan, aku cuma leh buat dalam 20,21 atau 22 may. sb 23 may = hari ke 14 kitaran haid. masalahnye aku nk pegi bercuti2 chiang mai (will blog about it) 28/5. jadi, kalau aku operation 22/5, aku ada masa seminggu tuk sembuh sblm g bercuti2. soalan : sempat ker aku baik ??? tp aku sebenarnyer kalau boleh nk buat Lap nie cepat2. mmg dalam dilema betul. kang kalu aku buat 23/5 pehtuh aku xbaik2, xker naya tuh?? xbleh kalau xpegi trip tuh. semua da di book. mmg tension betul dok pikir2 semua pros and cons. last2 aku decide utk tunggu jek next cycle. bulan 6. pegi la bercuti2 dulu. happy2 dulu. camtuh... kalau buat skrang, aku pon rasa agak kelam kabut. so, Lap.. tunggu daku bulan 6 yer! mintak2 period bulan depan xbengong! :)

Tuesday, April 27, 2010

Lapar0scopy


aku rasa boleh kata setiap hari aku baca artikel pasal Lap nie. mcm2 forum, blog etc yg aku baca. da macam2 gaks yg aku senaraikan tuk tanye doktor nanti cth macam : lepas surgery bleeding bape lama? bile bleh setat bersama en suami? abnormal situation? period cycle lepas lap camne? etc. mmg macam2 aku pikir. kdg terlintas gaks yg sedia ker aku nie nk buat lap nie. sedia? mmg sangat bersedia sebenarnyer dari segi physical + mental.cuma yg belum sedia adalah dari segi knowledge. itu jer sebenarnyer..heee..yg paling risau adalah bab penjagaan after lap. yg nie kene study lagi :) tp aku rasa cam sama jek ngn mana2 operation kan. dulu aku DnC pon pantang 2 minggu. tp tuh kat umah mak aku. leh la mama aku tulun masak. skrang? aku tamo Mc lelama. dan aku nk duduk umah sendiri. ala..nanti pandai2 la aku survive. yer dak? :)

mesti ramai yg xtau mende Lap nie kan. ok, yg nie aku paste dari sini..
Laparoscopy adalah prosedur yang digunakan untuk memeriksa kesihatan organ peranakan wanita. Melalui satu hirisan kecil pada perut, laparoscopy memudahkan doktor untuk melihat keadaan rahim, salur fallopian dan ovari dengan mata mereka sendiri secara dekat. Ini membolehkan pemeriksaan menyeluruh dapat dijalankan untuk mengetahui dengan tepat sebab mengapa wanita gagal hamil.

Laparoscopy selalunya digunakan untuk:

  • merawat salur fallopian yang bermasalah
  • membuang parut dalam pelvis
  • merawat endometriosis
  • membuang ovarian cyst

  • dalam kes aku : aku nk check tiub :)
    Bagaimana prosedur dibuat?

    Pesakit diarahkan berpuasa sekurang-kurang 6 jam sebelum prosedur. Ia selalunya dibuat dalam keadaan tidak sedar sepenuhnya. Bergantung kepada apa yang di dapati semasa prosedur, ia mungkin mengambil masa 30 min -2 jam. Pakar bedah akan membuat 2-3 hirisan pada perut, lebih kurang 1 cm panjang dan salah satu hirisan tersebut dibuat pada bahagian pusat. Satu jarum akan dimasukkan pada hirisan pusat tersebut dan gas karbon dioxida akan disalurkan kedalam abdomen untuk menghalang usus dari menganggu penglihatan. Kemudian, satu kamera kecil akan dimasukkan pada hirisan yang sama dan imej yang dirakamkan di dalam perut akan disalurkan kepada TV untuk dilihat oleh pakar bedah. Sekiranya terdapat masalah pada sistem peranakan, pakar bedah mungkin akan membuat satu lagi hirisan untuk prosedur pembedanan pada masa itu juga.

    itu serba sikit pasal lap. real experience nnti aku blog secara details. yer la, tuk rujukan aku gaks nanti. skrag aku tgh tunggu 1st day period. sb? sb bile period jek aku kene call TMC tuk set date bile nk buat Lap. tgh berdebar2 nk tunggu period nie. tp rasanye cam period kali nie akan terlajak sikit kot. sb aku kemain byk keje + tension sb kene kejar macam2..


    Monday, April 12, 2010

    treatment 2010 (part 03)

    the result!!

    harinie kitorang ada appointment untuk tau semua result test yg kitorang buat. setakat nie da buat 3 test. appointment dalam kol 7.30pm. tp kami sampai agak lewat sikit la. 7.45pm kot? balik kerja, siap2 terus zassss..dgn pantas pegi. so nie result nye :

    1) Pap sm3ar
    - alhamdullilah semua ok. L.E.G.A... tahun depan kene buat lg. every year kene buat test nie.

    2) sperm t3st
    - alhamdullilah semua ok. pergerakan, bilangan, rupa btk etc semua ok. en suami L.E.G.A.

    3) bl00d test
    - alhamdullilah semua ok jugak. semua hormon pada aras yg sepatutnye. FSH, LH semua dlm range. lega gile dengar. satu masalah settle.

    penerangan doktor adalah superb. fotocopy result untuk kitorang baca pon dia kasik. in case nk tukar hosp ker tmpt ker, at least details result ada la tuk kami buat rujukan. TQ doc :).. settle bab result, kitorang bincang plak next step. mcm da bincang dlu, the next step : Laparasc0py. main purpose : check tiub. yg nie mmg step yg aku sangat sangat sangat sangat nk buat! doktor soh kami bincang n tetapkan bile nk buat. selalu nye buat lepas habis period. so, bln nie doktor suggest DIY dulu.hehe. bln depan (kalau nk buat), baru prepare tuk lapar0scopy. habis sembang2 ngn doktor (da kuor bilik doktor), kitorang ada briefing dgn nurse pulak.

    procedure lapar0scopy nie arituh da ada slide presentation. so, da paham. kali nie nurse nie bincang pasal pre-operations punyer procedure. macam, last meal kene dalam kol 11pm. then amik Dulcolax untuk empty bowel. lepas tuh kene fasting sampai habih operation. kene bersihkan pusat. shave mana patut (!).wear loose clothes. no make up (mesti la ek) and no jewellary. basic knowledge tuk masuk operation la kiranye. sb aku mmg nk (sangat) buat operation nie, aku isi la borang siap2. tandatangan mana yg patut kt borang operation nie. ok, ckp pasal cost pulak. sblm isi borang2 n sign, konpem la kene tau cost kan. aku budget paling tinggi pon dalam rm2k la. tapi nurse tuh cakap cost dalam rm5k!!!.. terasa nk pengsan kat situ jugak. mahalnye!. lebih mahal dari IUI :( .. tekanan perasaan kejap.huhuhu. mana la nk cekau rm5k nie ek. xper la, kene kasik priority. yg nie lebih penting kan.. :)

    tp nurse tuh cakap boleh claim insurans. yer ker?. kalau aku pon dapat claim, mmg lega sangat2 la. doa2 dapat claim insurans. oh..nurse tuh soh mintak claim form kat agent..nnti nk g jumpa agent la. tp kalau xdapat claim, redha je la. so td bayar deposit tuk laparosc0py operation ni.

    cost harinie : RM 0. tp sb aku setuju utk operation, cost harini : RM502. rm500 = deposit, rm 2 utk medication (Dulcolax)

    next appointment : call bile datang 1st period.

    purpose: set date utk laparosc0py + real cost boleh tanye masa nie. yg Rm5k tuh anggaran aje. mungkin lg murah kot (amin)

    Monday, April 5, 2010

    treatment 2010 (part 02)

    Bl00d test, sperm test :)

    harinie hari ke 5 period. so da bleh g tuk next treatment. set appointment pagi nie. dalam kol 9 lebey kami sampai TMC. purpose harinie : bl00d test + sp3rm test. sblm boleh buat blood test, kene pose dulu. setat dalam kol 11pm semalam da xleh nk makan. bgn pagi setitik air pon xleh. mmg pose sangat la nie :) kenapa? sb kalau minum/makan, konpem xleh buat test nie.xaccurate kata nurse :) amik darah adalah sgt sekejap. lepas settle semua, turn en suami pulak. sp3rm test. sblm buat test nie, kene simpan stok dalam 5hari. yer la, kalau xde stok camne nk buat test :P kasik darling hubby botol & terus masuk bilik. dalam bilik tuh xyah la describe yer dak. rasanye macam2 ada. aku pon xmasuk bilik tuh. so, kiranye semua settle harinie. fuhh lega!

    cost harinie : RM 550. boleh juling2 mata nk bayar. mahal kemain lagi. aku buat bajet treatment harinie dalam 400 jek ok (aku kan menteri kewangan.pape hal mmg kene buat bajet siap2). bleh plak over budget rm150. xper, redha je la . lenkali kene bajet tinggi sikit gamaknye. dah namanye private centre, mesti la cost nye agak tinggi sikit kan :) rm180 tuk sp3rm test. sblm buat pon da diberitahu cost dia. so xde la terkejut sangat. yg mahal adalah bl00d test = rm 370. xsangka la plak buat bl00d test mahal. ingtkan dalam 2ratus ker?..

    next appointment : minggu depan, 12/4. sb aku da xde cuti, kami set datang sana lepas balik keje aje.

    purpose : review result. harap2 semuanya ok.......

    Saturday, March 6, 2010

    treatment 2010 (part 01)

    Pap smear +full scan
    holaa...
    harinie bermula episode pegi checkup :)harinie hari ke 6 peri0d.

    oh lupa plak, puan per1od datang lmbt plak bln nie. stress kah? xde plak. maybe sb en suami 0utstation kot? cam xlogik plak. yg penting lmbt 5hari ok.geram betul.memula igt nk buat blood testt.tp xjadi sb bile call nurse sana soh jumpa doc dulu.oh..terlebey excited sudah aku nie xjumpa doktor tetiba nk buat bl00d test terus? :P

    sampai sana dalam pukul 11.10am. check berat, tinggi, tekanan darah semua, terus..zasss masuk bilik dokt0r. peramah doktornye. Doktor Fab1an.camnie la bagus, peramah. doktor dulu kemain xperamah lagi (el1te specialist). bleh kira bape patah perkataan dia cakap.nyampah plak bile ingt2 (ok..xbaik nyampah2). harinie kene buat scan perut & scan kat bawah tuh. dan paling xsangka2 aku buat pap sme4r sekali?? dengar nama pap sme4r pon aku da gerun. tah nape pon aku xtau.semua orang ckp cam sakit aje?.so, seram. masa nk scan bawah tuh, memula nurse tuh habaq kat doktor, yg aku lom buat pap sme4r lg. pehtuh doktor soh la buat sb aku mmg agree nk buat. time nie da seram sb aku terbayang aku kene kangkang2 mencangkung nk buat test nie. sekali....... nurse tuh ckp settle. uiks?? tetiba da settle? xkene cangkung2 ker hape ker? pelik.da kenapa xsakit langsung?? tetiba konpius nape org dok canang sakit buat pap sme4r? sape2 yg blom buat, sila buat. xsakit langsung! in fact, xrasa pape pon. best jek.hehehe

    result scan = semua looks normal. alhamdullilah. tp details nye xtau lagi camne. lepas abih tuh semua, doktor n kami bincang2. pasal step2 apa yg kami nk kene buat. sungguh informative doktor nie.i likeee...

    doktor saran aku buat lapar0scopy surgery terus. HSG xyah. tp bkn la skrang, nnti bincang2 lg. lepas tuh, kami g dengar presentation tuk prosedure nie. siap ader presentation oke. xyah nk g00gle2 baca kat tenet da. canggih betul. ehehehe. lepas tgk slide, mmg teruja nk buat. aku asik teruja aje. dush dush*. Hsg & lap nie sebenarnye lebey kurang sama. details? nnti time betul2 nk buat baru aku mintak explaination 4 hari 4 malam.

    cost harinie : rm230. rm40 utk pap sme4r test. rm80 tuk consultati0n. scan perut rm50. scan bawah rm60

    next appointment : hari ke 3/4/5 period

    purpose : blood test, sperm test

    Tuesday, February 9, 2010

    treatment 2010 (part 00)

    treatment 2010 start harinie. blom setat pon sebenarnyer. lepas dok pikir2 + diskus2, akhirnyer kitorang pilih tmpt nie tuk buat treatment tahun nie. dekat c1ty plaza. betul2 dekat main road jalan nk ke bandar jaybi.

    harinie kitorang decide nk tgk tmpt + tanye harga etc. setakat yg kami tau, tmpt nie mmg paling bagus tuk buat aIVF. higher percentage tuk success. tp kami ke sana bukan nk buat yg nie.blom mampu. kami nk buat full medical checkup +apa2 yg patut tuk conceive.


    tmpt nie dkt level 1. lepas naik escalator konpem akan nmpk.
    tmptnyer oke la. staff pon ramah2. dorang ckp semua ader kt cni. even bilik pembedahan pon ader. besar kan.harinie kitorang buat soal selidik aje dulu. xmo jumpa doktor lg. nk set appo1ntment dlu. akan dtg semula waktuh hari ke 4 period utk buat blood test. kene puasa sebelum dtg. tp kalu ikut perkiraan, en suami xde time nie. dia outstati0n. so maybe akan pegi s0rang atau ajak mama temankan. register kene rm10.
    seriously sgt teruja nk setat treatment. harap2 semuanye ok :)