Tuesday, April 27, 2010

Lapar0scopy


aku rasa boleh kata setiap hari aku baca artikel pasal Lap nie. mcm2 forum, blog etc yg aku baca. da macam2 gaks yg aku senaraikan tuk tanye doktor nanti cth macam : lepas surgery bleeding bape lama? bile bleh setat bersama en suami? abnormal situation? period cycle lepas lap camne? etc. mmg macam2 aku pikir. kdg terlintas gaks yg sedia ker aku nie nk buat lap nie. sedia? mmg sangat bersedia sebenarnyer dari segi physical + mental.cuma yg belum sedia adalah dari segi knowledge. itu jer sebenarnyer..heee..yg paling risau adalah bab penjagaan after lap. yg nie kene study lagi :) tp aku rasa cam sama jek ngn mana2 operation kan. dulu aku DnC pon pantang 2 minggu. tp tuh kat umah mak aku. leh la mama aku tulun masak. skrang? aku tamo Mc lelama. dan aku nk duduk umah sendiri. ala..nanti pandai2 la aku survive. yer dak? :)

mesti ramai yg xtau mende Lap nie kan. ok, yg nie aku paste dari sini..
Laparoscopy adalah prosedur yang digunakan untuk memeriksa kesihatan organ peranakan wanita. Melalui satu hirisan kecil pada perut, laparoscopy memudahkan doktor untuk melihat keadaan rahim, salur fallopian dan ovari dengan mata mereka sendiri secara dekat. Ini membolehkan pemeriksaan menyeluruh dapat dijalankan untuk mengetahui dengan tepat sebab mengapa wanita gagal hamil.

Laparoscopy selalunya digunakan untuk:

  • merawat salur fallopian yang bermasalah
  • membuang parut dalam pelvis
  • merawat endometriosis
  • membuang ovarian cyst

  • dalam kes aku : aku nk check tiub :)
    Bagaimana prosedur dibuat?

    Pesakit diarahkan berpuasa sekurang-kurang 6 jam sebelum prosedur. Ia selalunya dibuat dalam keadaan tidak sedar sepenuhnya. Bergantung kepada apa yang di dapati semasa prosedur, ia mungkin mengambil masa 30 min -2 jam. Pakar bedah akan membuat 2-3 hirisan pada perut, lebih kurang 1 cm panjang dan salah satu hirisan tersebut dibuat pada bahagian pusat. Satu jarum akan dimasukkan pada hirisan pusat tersebut dan gas karbon dioxida akan disalurkan kedalam abdomen untuk menghalang usus dari menganggu penglihatan. Kemudian, satu kamera kecil akan dimasukkan pada hirisan yang sama dan imej yang dirakamkan di dalam perut akan disalurkan kepada TV untuk dilihat oleh pakar bedah. Sekiranya terdapat masalah pada sistem peranakan, pakar bedah mungkin akan membuat satu lagi hirisan untuk prosedur pembedanan pada masa itu juga.

    itu serba sikit pasal lap. real experience nnti aku blog secara details. yer la, tuk rujukan aku gaks nanti. skrag aku tgh tunggu 1st day period. sb? sb bile period jek aku kene call TMC tuk set date bile nk buat Lap. tgh berdebar2 nk tunggu period nie. tp rasanye cam period kali nie akan terlajak sikit kot. sb aku kemain byk keje + tension sb kene kejar macam2..


    Monday, April 12, 2010

    treatment 2010 (part 03)

    the result!!

    harinie kitorang ada appointment untuk tau semua result test yg kitorang buat. setakat nie da buat 3 test. appointment dalam kol 7.30pm. tp kami sampai agak lewat sikit la. 7.45pm kot? balik kerja, siap2 terus zassss..dgn pantas pegi. so nie result nye :

    1) Pap sm3ar
    - alhamdullilah semua ok. L.E.G.A... tahun depan kene buat lg. every year kene buat test nie.

    2) sperm t3st
    - alhamdullilah semua ok. pergerakan, bilangan, rupa btk etc semua ok. en suami L.E.G.A.

    3) bl00d test
    - alhamdullilah semua ok jugak. semua hormon pada aras yg sepatutnye. FSH, LH semua dlm range. lega gile dengar. satu masalah settle.

    penerangan doktor adalah superb. fotocopy result untuk kitorang baca pon dia kasik. in case nk tukar hosp ker tmpt ker, at least details result ada la tuk kami buat rujukan. TQ doc :).. settle bab result, kitorang bincang plak next step. mcm da bincang dlu, the next step : Laparasc0py. main purpose : check tiub. yg nie mmg step yg aku sangat sangat sangat sangat nk buat! doktor soh kami bincang n tetapkan bile nk buat. selalu nye buat lepas habis period. so, bln nie doktor suggest DIY dulu.hehe. bln depan (kalau nk buat), baru prepare tuk lapar0scopy. habis sembang2 ngn doktor (da kuor bilik doktor), kitorang ada briefing dgn nurse pulak.

    procedure lapar0scopy nie arituh da ada slide presentation. so, da paham. kali nie nurse nie bincang pasal pre-operations punyer procedure. macam, last meal kene dalam kol 11pm. then amik Dulcolax untuk empty bowel. lepas tuh kene fasting sampai habih operation. kene bersihkan pusat. shave mana patut (!).wear loose clothes. no make up (mesti la ek) and no jewellary. basic knowledge tuk masuk operation la kiranye. sb aku mmg nk (sangat) buat operation nie, aku isi la borang siap2. tandatangan mana yg patut kt borang operation nie. ok, ckp pasal cost pulak. sblm isi borang2 n sign, konpem la kene tau cost kan. aku budget paling tinggi pon dalam rm2k la. tapi nurse tuh cakap cost dalam rm5k!!!.. terasa nk pengsan kat situ jugak. mahalnye!. lebih mahal dari IUI :( .. tekanan perasaan kejap.huhuhu. mana la nk cekau rm5k nie ek. xper la, kene kasik priority. yg nie lebih penting kan.. :)

    tp nurse tuh cakap boleh claim insurans. yer ker?. kalau aku pon dapat claim, mmg lega sangat2 la. doa2 dapat claim insurans. oh..nurse tuh soh mintak claim form kat agent..nnti nk g jumpa agent la. tp kalau xdapat claim, redha je la. so td bayar deposit tuk laparosc0py operation ni.

    cost harinie : RM 0. tp sb aku setuju utk operation, cost harini : RM502. rm500 = deposit, rm 2 utk medication (Dulcolax)

    next appointment : call bile datang 1st period.

    purpose: set date utk laparosc0py + real cost boleh tanye masa nie. yg Rm5k tuh anggaran aje. mungkin lg murah kot (amin)

    Monday, April 5, 2010

    treatment 2010 (part 02)

    Bl00d test, sperm test :)

    harinie hari ke 5 period. so da bleh g tuk next treatment. set appointment pagi nie. dalam kol 9 lebey kami sampai TMC. purpose harinie : bl00d test + sp3rm test. sblm boleh buat blood test, kene pose dulu. setat dalam kol 11pm semalam da xleh nk makan. bgn pagi setitik air pon xleh. mmg pose sangat la nie :) kenapa? sb kalau minum/makan, konpem xleh buat test nie.xaccurate kata nurse :) amik darah adalah sgt sekejap. lepas settle semua, turn en suami pulak. sp3rm test. sblm buat test nie, kene simpan stok dalam 5hari. yer la, kalau xde stok camne nk buat test :P kasik darling hubby botol & terus masuk bilik. dalam bilik tuh xyah la describe yer dak. rasanye macam2 ada. aku pon xmasuk bilik tuh. so, kiranye semua settle harinie. fuhh lega!

    cost harinie : RM 550. boleh juling2 mata nk bayar. mahal kemain lagi. aku buat bajet treatment harinie dalam 400 jek ok (aku kan menteri kewangan.pape hal mmg kene buat bajet siap2). bleh plak over budget rm150. xper, redha je la . lenkali kene bajet tinggi sikit gamaknye. dah namanye private centre, mesti la cost nye agak tinggi sikit kan :) rm180 tuk sp3rm test. sblm buat pon da diberitahu cost dia. so xde la terkejut sangat. yg mahal adalah bl00d test = rm 370. xsangka la plak buat bl00d test mahal. ingtkan dalam 2ratus ker?..

    next appointment : minggu depan, 12/4. sb aku da xde cuti, kami set datang sana lepas balik keje aje.

    purpose : review result. harap2 semuanya ok.......