Saturday, November 28, 2009

P.E.N.A.T.

sy macam da penat.(penat je ok bkn give up).
penat tuk amik cl0mid lg. penat tuk jumpa d0ktor yg asik2 soh sy makan ubat nie.
sy da B.O.S.A.N
i need other treatment! sb maybe ubat nie not a good solution to my prob. maybe ada masalah lain (?) (mintak jauh)

jap nk recall memory :

march 09 = start amik cl0mid. sebiji sehari. continuous for 5days. 1biji x50mg (kalau xsalah la). so kira as 1st attempt using pills la yer.
april 09 = tukar klinik. amik pills.
mei 09 = amik cl0mid 2bijik x 50mg = 100mg sehari. amik 5 hari. taken on 2nd day period. 2nd attempt
jun 09 = same as above. 3rd attempt
july 09 = same as above. 4
aug 09 = same as above. 5
sept 09 = d0ctor ask us to rilex for a month. no pills at all.
oct 09 = same as above. 6
nov 09 = which is today, 7th month-of-pills begins. this time cl0mid 3bijik x 50mg = 150mg/day
dose up sikit jadi 3 bijik

nie kalau aku ckp kt org lain yg aku dah buhsan makan encik cl0mid nie, mesti jawapan yg aku tima lebey kurang ginie 'da tau bosan, pegi la tukar klinik/spital lain.dok ngeluh2 nape?. g full checkup'. ok fine..tuh mmg ler betul. aku pon da ckp kat doktor tuh aku nk wat full checkup. wpon aku tau (dr bacaan) the procedure is quite painful (sila pikir +ve sikit bleh x?..hehehe.ok xsakit), aku rasa aku leh punyer :) .bleh plak d0ktornyer ckp dia xmo buat full checkup dulu. sb dia kate aku pernah preggy, so dia nk eliminate all painful procedure. ok, ader betul la dia ckp. tp hello..sampai bile?? cerita dulu tuh aku da tutup buku oke. maybe dulu xde masalah skrang ada masalah. sila consider.aku nie da la mmg jenis xsaba, kalau leh aku xmo da mkn2 pil nie. tanak da.

da bincang ngn darling hubby. kalau leh setat next year, aku nk try private hosp nie. kalau xleh pon, pak4r puteri. either one. aku bkn tanak g gomen hosp, kalau boleh semua org nk pegi gomen, yer la..boleh jimat kos sikit. tp..maybe sb aku pon da tua.still tanak ngaku tua.hehe nk masuk 28 (thn depan.perghh xsangka la plak), so xmo tunggu lama2 (berbulan2) tuk appointment etc, so nk tak nak, kene la g prvate. yer tak? tp..tgk la camne..kene bincang2 lagi nie...

doakan yg baik2 tuk kami yer :)

Wednesday, July 22, 2009

Sunday, June 21, 2009

ubat.

oh.. kene mkn ubt lg bulan nie. clomid
cycle 3
xper..xleh putus asa :)


Tuesday, April 28, 2009

P Thingy

first, aku mmg xsuke sedey2 nie
idup aku simple. sedey2 n menyesal2 xleh ada dlm kamus idup.
idup kene pandang depan.
tapi nk wat camne, da nama nye manusia. kdg2 aku terlayan gaks emosi2 camnie
ermm..


basic hidup : kalau xdpt apa yg kite nak = kite kene usaha +doa + yakin akan percaturan idup yg Allah tentukan.
jgn pernah mengeluh
jgn pernah salahkan takdir



sebenarnye waktu aku taip nie aku teringt waktu aku pregnant dulu
being a good husband, darling hubby jaga aku macam jaga hape jek
wpon xlama,
tapi perasaan tuh..ermm..
bahagia? yup :)
and aku nk rasa bahagia tuh lagi..
(lap2 air mata)
thanks suami.. atas segalanya..

serius..
teringin sgt nk tgk darling hubby ajar anak dia main golf
teringin jugak nk tgk darling hubby kalut2 buatkan susu anak..
teringin nk tgk darling hubby ajar anak dia ngaji
mesti comel gile!

kite berusaha byk2 k syg? :)

ok, enuff of drama n tears
nk g layan dvd la plak!
xkoser tau nk sedey2 nie.. darling hubby kate xbaik..
xgituh ?
:)



Saturday, April 25, 2009

serbuk Kurma..


picture credit here

nie ape?
erm..
ada org panggil serbuk zuriat

ada org panggil serbuk Hawa

aku panggil serbuk kurma sb dekat kotak tulih nama tuh ;)

sebelum nie aku panggil serbuk zuriat gaks


ingt entry nie?

nielah mende yg aku nk kirim dari kwn aku yg dok saudi tuh tp dia xjumpa

alhamdullilah, MIL aku yg dpt belikan

my MIL baru balik umrah.

MIL aku explain yg bende nie dijual masa dia ada dkt ladang kurma.
MIL aku siap interview org yg jual bende nie lagi..tanye kat dia, ada bukti ker bende nie berkesan etc
pastuh org yg jual tuh habaq yg ramai da berjaya (xtau la strategi pemasaran ke hape)n ramai yg datang carik lg. so, dia belikan lah aku satu. mana la tau ada rezeki ke kan.
mak mertua aku ckp..xper la..kite cuba la..mana la tau ada rezeki ker..
betul tuh..no harm trying kan :)

waktu my MIL bertolak g umrah arituh, xde pon aku pesan bende nie. yer la..takut susahkan dia nanti
lgpon aku segan sikit nk soh my MIL belikan mende nie.hehehehe. xsangka lak harinie aku dpt serbuk kurma nie dari my MIL

mekasih! i lap uu la ...

aku xcuba rasa lg serbuk nie. org kate rasa dia macam.. ermm..xper, bior aku try dulu ;)
bekasnya xde la besar sgt. xtau leh tahan bape lama (my MIL ckp nyesal xbeli byk2 sikit.ahaks)
ada instruction cara nk makan dalam bahasa melayu dekat bungkusan luor dia.so kira orait la kan.


kalau g00gle pasal serbuk kurma nie, berlambak site kuor.
pasal khasiat. pasal dari mana datang nye serbuk nie etc.
so,pandai2 ler baca n pikir.
kalau nk try, try ler. kalau musykil, xpayah try.
senang jek concept tuh ;)

lgpon aku selalu gaks baca forum pasal serbuk nie.
ada yg berjaya
ada yg gagal
rezeki masing2
ape pon, semua tuh kuasa Allah

apa yg aku (kami) tau, kene usaha + doa byk2!

oh yer.. yg aku baca kat tenet, gambar macam kat atas nie utk lelaki.
yg pompuan bungkusannya kaler lain.kaler kuning.
info here
musykil la plak.
tp kat bungkusan cam kat atas (my MIL kasik yg cam picture atas), ada tulih kalau pompuan nk makan, makan lepas haid. so kiranya dedua la bleh makan.
musykil2.

xper, aku kasik darling hubby je la makan.. tp aku join gaks :)

Wednesday, April 22, 2009

W0men Speci4list C3ntre..


kali nie kami decide nk pegi tmpt nie. El!te w0men Sp3cialist Centre.

harinie kami plan nk g sini sb harinie hari ke 4 aku period. ada sorang kwn darling hubby yg rekemen. dia pon macam kami jugak. tunggu rezeki nk dpt bb. Tapi alhamdullilah pas dia check up kat sini, terus jek menjadi. wife dia da pregnant da pon. tuh yg buat kami teruja sikit nk g sini. mana la tau kalau ada rezeki kami jugak.

gambar2 kat atas nie masa time kami dok survey2 tmpt. sb tuh terang bederang lg. siang ler katakan.

oleh sb arinie hari kerja, sampai2 rumah jek terus kami g. xnyempat nk salin baju segala. harinie sampai umah lmbt sikit. dalam kol 7 baru aku sampai. itupon sb malas nk balik awal. kang balik awal2 darling hubby pon bukan da sampai pong. itu yg jadinya aku sampai umah kol 7 tuh. tp rupanya dia sampai dulu daaa..


tgk sign kat pintu tuh, dia bukak 6pm-8pm (belah ptg nye time)

tgk2 jam, ada lagi sejam jek tuk sampai sana. yer la, kan klinik nyer tutup kol 8pm (ikut sign pintu). 6pm-8pm? ishh...terkejar2 oke kami.

seligan~

nampak x?
visiting c0nsultant : Put3ri Spec!alist (spital pakar paling glamer kt JB)
pastuh doktor nie consultant Gynaec0l0gist. terer bab2 lapar0sc0pic.


masa kitorang sampai tuh xde la ramai sgt org pon. da register semua, kitorang pon dok la tunggu turn. bagus tmpt nie. awal2 dia da tanye bile tarikh last period la etc. pastuh tanye aku ada rasa nk terkucil x. konpem la takde. sb td sebelum balik keje, aku da settlekan da.hehehe. then, dia kasik air masak tuk aku minum. konpem utk scan2 nie, aku pikir.

sampai turn kami jek,terus duduk n straight to the point. doktor tanye kenapa kami dtg la kan (ayat standard), so aku pn jawap 'trying to get pregn4nt'. ohh lupa plak, doktor dia= chinese. p


pastuh cite2 la pasal zaman2 dulu punyer cite etc.

selesai sesi cite bercerita, doktor kate nk scan aku. Yahhooo!! (gile la gumbira) yer la, aku mmg suke pegi klinik dia scan2 nie. nampak macam bersungguh la (apakah??). lgpon aku nk tau gaks kalau ada apa2 ke kan.

sebelum scan, timbang berat dulu (49kg. bolee la.bakpe cikeding sgt aku nie). tekanan darah (aku suspek jawapan dia= rendah. tapi tekanan darah=normal).bagus.

scan plak.

aiseyyy x full bladder. doktor soh tunggu dulu. so, kami pon keluar la kejap. dia soh minum air.

minum air lagi.

tunggu ..

pastuh

aku mintak air segelas lagi (darling hubby, syg minum air lg tau. awak xde time nie :P)

ermm..

tunggu lagi..


ermm..


aiseyy bile la nk rasa terkucil nie??

pas tunggu dalam 30minit pastuh, baru la ada rasa nk terkucil.bagus.


so kami pon masuk ler dalam bilik doktor semula. pastuh doktor pon setat la menscan. alhamdullilah dia kate semua normal. (blood test selalunye kene buat bile ek? aku suke byk2 test sebenarnye)

dia kate dia akan kasik pil suubur tuk aku. makan hari kedua period untuk next cycle. cycle bulan nie, dia kate dia xkan wat pape dulu. dia soh cuba jek dulu. sb dia akan monitor betul2 setat next cycle aku.

aku dpt ubat nie :


cl0mid.
sama macam ubat dulu. but no Duphastr0n. doktor pakar nie pon peliks nape doktor lama (entry nie) kasik aku ubat duphastr0n tuh. dia kate aku xsesuai tuk makan ubat tuh. erm..

mkan 2 bijik sehari. bekalan tuk 5hari.

budak hepi-penuh-senyuman-dan-berspek-n3rdy-tp-aku-suke yg jaga kaunter tuh soh aku tipon bile aku setat makan ubat nie. dia nk rekod. n then dia akan bitau bile aku kene dtg situ lg.camtuh.bagus kan? ;)

semua sekali kene RM80. murah la kan :)

insyaAllah, kami akan berusaha..


sedikit info : If you are having your womb scanned, you will probably be asked to come to the appointment with a full bladder. This is because the full bladder pushes the womb up so it is in a position that is easier to scan.

Friday, April 3, 2009

sila makan ubat!

aiyoo.. perlukah aku mensmack down diri sendiri harinie?

nape? sb aku tgk, aku makin malas nk mkn ubat. beli jek tahu. tapi ada jek alasan aku tuk xmakan. membzr oke! erm..kekdg sy lupa ler..

sb aku ada kesedaran harinie, aku rasa aku akan makan betul2 2 ubat nie pasnie. byk lagi dalam laci tuh. jgn nk mls! makan yer!




Folic acid supplements and pregnancy

You should start taking folic acid tablets before becoming pregnant (from the time you plan to become pregnant). If the pregnancy is unplanned then start taking folic acid tablets as soon as you know that you are pregnant. Continue to take folic acid tablets for the first 12 weeks of pregnancy - even if you eat a good diet

source



How does EPO help you in getting pregnant?

Evening Primrose Oil or EPO lowers cholesterol, helps to alleviate premenstrual syndrome symptoms and aids in the production of fertile quality cervical fluid. Evening Primrose Oil or EPO helps women to produce more fertile quality cervical fluid also known as “egg white cervical mucus”

source


makan..jgn nk malas makan ubat!

Saturday, March 28, 2009

jumpa da!

oh..arinie aku hepi sgt. nape?

sb semalam masa aku ngular ngn an!s (huhuhu), sempat gaks aku jenguk satu klinik dekat2 tmpt kami makan tuh.

and yg seronoknya, dia leh wat checkup tuk P thingy! yahoooo!!

nape aku suke?
1) sb dia klinik m3layu yg cantik dan kemas
2) d0ktor dia = pompuan
3) dekat jek ngn umah aku
4) sb m3dicl!nic pon leh pakai kat situ (kalau aku demam ke hape ker, leh jek g sana)

menarik kan? aku da cite kat darling hubby semalam. teruja kami nk pegi!


tapi perabihkan makan ubat yg dpt kt klinik arituh la dulu.

kalau still xde rezeki bulan nie, bln depan kami g sana :)

cuma satu jek yg aku harap..jgn la d0ktor dia tuh kerek2.aku xbleh la org kerek2 nie.atau kata lain, bajet bagus. rasa mcam nk lempang2 jek. bole?

apepon, aku n darling hubby akan berusaha sungguh2 tahun nie! harap2 ada rezeki untuk kami :) amin.

Sunday, March 22, 2009

Akhirnya...

akhirnya.. sampai gak kami ke klinik nie

lepas da survey2, kami decide nk pegi kl!nik nie untuk checkup

nape kami pilih kl!nik nie? sb kami tertarik pas baca nie!


mental, physical semua da prepare da siap2. ape jek yg terjd, kami mmg da prepare da siap2 ;)

sib baik time datang tuh xramai org. in fact kami jek. hehehe.yg ler kami datang time2 tgh hari buta.sape nk dtg kan? :P

register semua siap2. lepas bape minit, kami pon di panggil masuk.xtau mende nk explain kat d0ctor tuh nape kami dtg klin!k dia.ahaks.

last2 aku ckp la yg aku nk buat treatment/pape yg patut untuk pregn@nt. aku cerita aku pernah gugur sebelum nie etc etc etc. cerita pasal sejarah la. dia tanye aku dok sekali ker ngn darling hubby. kami pon jawap ler da dok sekali da. pastuh cerita la ape2 yg patut diceritakan.

pastuh dia soh aku g toilet. nk check air kencing. sementara aku g toilet tuh, d0ctor ngn darling hubby tuh dok rancak2 la tanye2 + cite2. sb time aku masuk jek bilik tuh semula, aku denga ler depa sembang2. oh lupa plak..d0ctor c!na ok klinik tuh.lelaki.

pastuh dia kuorkan macam pregn@ncy test tuh. aku xtau ler pregn@ncy test ker 0vulati0n test ker hape ker. tapi sebijik la cam pr3gnancy test tuh. pas dia tgk2, dia kate xde telo lg. lupa plak lagi...time aku pegi tuh aku tgh period hari ke 4. check camtuh jek tau ada telo ke idak ek? musykil aku. tapi sb dia yg d0ctor bukan aku, aku layan je la jwpn tuh. oleh sb aku dtg dengan mental yg kuat, aku nk la treatment yg extreme2. cam scan aku ker. cucuk2 perut pakai jarum ker.hehehe. semua yg extreme2 la. tapi xde ler plak. aku siap tanye lagi xde nk scan2 ker hape ker. dia ckp dia akan provide ubat nie dulu. kalau still xjalan, baru dia akan scan bagai. ish2.. sungguh xsaba aku nie kan. sabar sabar...

pastuh dia kasik aku ubat nie :



yg cekelat tuh makan dari hari ke 4 sampai hari ke 9 period. ubat nie . aku g00gle n ini apa aku dpt :

One of the most popular medications used to heighten fertility is Clomid. Used for over 30 years to help induce and regulate ovulation.In fact, between 70% and 90% of women taking Clomid begin to ovulate within the first three cycles. Additionally, 40% of couples become pregnant during the first three cycles. It is important to be aware that there is a 5% to 10% chance of multiple pregnancy (especially twin pregnancy) when taking Clomid


How Does Clomid Work?


Clomid works by acting on a number of different receptors in the body that regulate hormone production and release. In particular, Clomid works to increase the amount of three hormones involved in the ovulation process, including:
  • gonadotropin-releasing hormone (GnRH)
  • luteinizing hormone (LH)
  • follicle-stimulating hormone (FSH)

Clomid essentially tricks the body into believing that it has lowered levels of estrogen. As a result, the brain begins to secrete increased levels of GnRH, which, in turn, stimulates the release of FSH and LH. These hormones then trigger the ovaries to begin to mature more follicles.

source

yg putih tuh makan dari hari ke 11 hingga hari ke 29 .ubat nie. ni serba sikit info :

Duphaston is used for treatment of abdominal pain and bleeding during pregnancy, absence or irregular menstrual periods and female infertility.



source

2 ubat nie jek da kene seratus ingit. oleh la tuh kan. oleh sb time aku dtg tuh aku tgh period hari ke 4, so aku leh aa setat makan ubat nie terus. tapi d0ctor nasihat la selain mkn ubat nie kene gaks kerap ..... (ok, semua org paham xyah tulis)

baiklaa.. insyaAllah. kami berusaha sedaya upaya k dan kami sentiasa percaya akan rezeki dari-NYA.

Monday, March 9, 2009

sesuatu dari saudi..

semalam balik puter! wangsa sb nk amik sesuatu yg c'p tolong belikan. jauh tuuuhh.dari S*audi.



da alang2 dia dok ar4b, sebenarnye aku suh dia carikkan serbuk zur!at yg org dok selalu ckp tuh. dia ckp pon dia pernah belikan dulu tuk sedara dia. so sb dia da tau yg mana satu, senang aa kan sikit. xyah aku nk describe pjg2.hehehe. aku ingt nk soh dia carik serbuk jek. kalau beli yg buah, macam susah nk kopek jek. sape2 yg x tau mende aku ckp nie, g00gle jek n taip buah zur!at ;)



pastuh masa ceting ngn dia, dia ckp dia xjumpa pulak buah tuh. tapi dia belikn aku bende lain dan dia da pos da. teh. bole la. aku no hal jek ;)



dan bile mama call ckp ada bungkusan tuk aku, aku konpem2 la mesti dari c'p punye..!



dia belikan aku 3kotak. cukup tuk 3bulan katanya ;) suke2..



dan nie lah yg dia belikan tu..











3kotak..byk kan :)





dan nie serba sikit info pasal vi0la nie:




Medicinal

The flowers, leaves and roots of various Vi0la species are used for medicinal purposes, being rich in vitamins A and C. They also contain a type of antioxidant called an antioxidantanthocyanin. Viola flowers are also used to make an herbal tea that is used in Chinese herbal medicine. (source)



V is for Viola – (Viola Odorata and Viola Tricolor) Violas are known as sweet violets, miniature pansies, and Johnny-jump-ups. In herbal medicine, the plant is often referred to as heartsease because of its ability to strengthen blood vessels. (source)





info lain aku tgh g00le nie..





nway, Tq yer .. :)