Tuesday, May 22, 2012

duit oh duit

 treatment infertility, mmg byk sgt pakai duit kn :)
tiap2 bln duit gaji, mmg ada peruntukan utk buat treatment yg kami asingkn
tiap2 kali bonus mmg akan ada peruntukan utk treatment yg besar (cth iui)
kdg2 terbyg seronoknya kalau duit tu boleh guna utk buat bende lain
bkn 1-2ribu yg perlu diasingkan utk tujuan ini. iui sekali buat pon sudah hampir 2.5k
kalau setahun mahu buat 3kali, kan da dkt 8ribu tuh?
 itu blom masuk supplement, baya org urut, cuba itu.cuba ini.

kalau boleh claim company lain. keje swasta dan treatment macam nie, mmg biasanya xboleh claim langsung
org TTC mmg byk duit eh?

dalam pd tuh aku bersyukur, andai ada rezeki aku utk jd ibu nnti, peruntukan treatment itu akan bertukar menjadi peruntukan utk baby
budget bulanan berjalan spt biasa. tidak berubah.
sudah xperlu pening2 utk buat buat peruntukan semula 
kan hikmah? :)

aku pernah ajukan soalan ttg isu duit pd DH
DH pernah ckp, duit boleh carik. usaha sahaja selagi boleh.
betul.
tp melihat duit yg mengalir bersama keputusan yg tidak memberangsangkan kdg2, sedikit sbyk mmg mengugat iman kn

aku akui, org yg TTC nie mmg diuji kuat
emosi mmg sudah pasti. masa dan duit juga.
tp aku juga yakin dalam setiap usaha, pasti akan ada sinar
cuma masanya sj yg sukar diramal

tentang duit. insyaAllah pasti akan ada rezeki utk tujuan ini. 
pd rakan2 TTC, jgn pernah ckp kurang duit utk buat treatment
Allah uji. pasti Dia juga akan tjk jalan. 
kita usaha kuat2 ok :)




10 comments:

  1. JD, that is so true. I believe the same. Allah uji pada yang mampu menghadapinya. I always thankful to him on the rezeki yg diberi Nya. Now i see hikmahnya I dpt keje kt tmpt i skang. Sedikit sebanyak mampu membantu i kumpul duit for the treatment. But i hope our government would at least help us yg keje swasta ni by giving some tax deduction for treatment expenses yg kita dah spent banyak2 tu.

    ReplyDelete
  2. btol tu SEtiap yang berlaku tu ada HIKMAHNYA..
    INsyaallah
    Sue masa mula2 TTC.. mmg TErasa jugak mengeluarkan DUIT untuk beli UPT-OPK-EPO-BBT termometer-beli online ker bli kat kdai ker--pasang intenet kat umah-sebab nak carik maklumat ttg TTC kat umah....macam2 maklumat untuk Treatment dan buka blog rakan TTC yang lain---ttg treatment bernasib baik jugak sb keje hospital-but tak lari jugak daripada kos yang tidak di cover-untuk infertility mmg ubat tidak di cover--cuma perkhidmatan jer free...

    ReplyDelete
  3. iye...ttc mmg perlukn pgorbanan duit..:)
    saya pon mengalaminya juga...
    tu belum org yang dah bertreatment bertahun2...
    tentu banyak pakai duit...

    treatment di gov mungkin kurang sikitla...
    tetap kene bayr..tp sikit...
    tp di private..paham2 saje la...ubat shj dah mahal..

    ReplyDelete
  4. betul tu..kdg2 fikir macam mana nak teruskan treatment dgn budget yg xseberapa..memang kite diuji dgn kesabaran emosi, tenaga, masa dan RM

    ReplyDelete
  5. saya setuju statement -->>

    aku akui, org yg TTC nie mmg diuji kuat
    emosi mmg sudah pasti. masa dan duit juga.
    tp aku juga yakin dalam setiap usaha, pasti akan ada sinar
    cuma masanya sj yg sukar diramal

    ReplyDelete
  6. betul...
    sometimes, bila duit byk kluar, bukan nak pikir duit ke ape..tapi bila xde hasil, akan jadi frsutated.. saya yang dgn HKL, pun rase ade perit2 skit nak kluar duit, apetah lagi kalau yang swasta.. then kna slalu amik cuti tuk jmpa doc... HR company dah bising2, byk amik cuti..sumtimes diorg ni mmg tak pham....
    dats y saya still tak proceed dgn IVF saya... w/pun itu sahaja caranya ... huuu

    ReplyDelete
  7. Sis, iui 2.5k? mahal jugak yer..

    ReplyDelete
  8. to suwaibah : itu la.. sy pon terpaksa pergi klinik time mlm. lepas tuh klinik yg sy pegi, bkk malam hanya 2kali seminggu. mmg terkejar2.dgn workload. dgn jauh. ish..pengorbanan betul

    to sizuka : erm..tgk klinik. cam tmpt sy pegi,range dia mmg mcm tuh. mmg kene standby duit 2.5k kalau nk buat iui.sb lain ubt+ dos, mmg lain harganya.

    ReplyDelete
  9. JD, saya mengaku memang saya give up beli barang2 fertility semua tu consume my money but produce no yield..nak2 kerja in private institution and no LPPKN at my residential area..all the consultations and drugs cost multiple compared dengan govt hospice. So buat masa ni, i sibuk shopping la, beli buku la, etc..my husband like me tak spend my money to those fertility accoutrements but my mum pulak not take it lightly..dia cakap mesti berusaha habis2an, barulah Allah lihat our effort dan merasa simpati..


    Entah la, for now, am waiting for miracle je..

    Anyway, good writing, menyedarkan diriku yang alpa..*deep breath*

    ReplyDelete
  10. betul tu..warga TTC mmg banyak sgt mengeluarkan duit untuk satu usaha yang kita pun xpasti apa hasilnya..tp tula betul jugak kata JD yang bila kita dah biasa n manage keluarkan duit untuk usaha yang satu tu.bila dah ada anak nnt kita dah mmg biasa simpan duit untuk dia.insyaALLAH saya doakan kamu ada rezeki lg lepas ni..

    ReplyDelete