Monday, April 8, 2013

Perbualan

#1

W: kenapa xletak gambar baby kite as profile picture awak ek (merujuk pd wasap)
H: nk suruh letak yer?
W : xde la..saja tanye
H : erm..xpayah la yer?. sebab ader lg kwn2 yg belum dpt baby.kesian.
W :  :)

soalan ditanye sb majoriti yg baru dpt baby letak gamba baby jd profile pic. dan iye, kami suke tgk gambar baby mereka. cuma kami memilih utk tidak letak. itu je.

#2

H : ada cerita sedih. kawan i, anak dia meninggal dalam perut. da 5bln. kembar pulak tu
W : innalillah. kesiannya!!!
H : sedih sangat. da la dia pon macam kita. TTC. tunggu lama. dia dalam 3-4thn. 
W : kesian wife dia. berat dugaan tuh.
H : tuh la, sb kita pon pernah lalui kan

dan sy boleh lihat dgn jelas ada air mata yg bertakung di matanya. merah matanya. sedih yg ditahan. iye, kami pernah melalui situasi itu. wpn dugaan kami tidak sehebat dugaan kawannya tp rs itu masih sama. kandungan 5bln. kembar pulak tu. nk tulis nie pon mengalir air mata. entah berapa byk air matanya?

#3

W : masa baby kita lahir, you ader email pada semua orang ckp pasal kelahiran baby kite ker?
H : xde la. xpayah la. bitau yg dekat2 sahaja. ramai lg yg belum dpt baby. kesian
W : :)

dkt kampeni suami, da macam tradisi pulak, setiap kali ader kelahiran, satu kampeni akan tau perkhabaran kelahiran melalui email. masa kami TTC, aku rs (xtau la husben rs mcm mana) email macam itu macam riak pulak. bangga. kdg2 email tuh ditaip macam satu kejayaan besar pulak. entah, mungkin sb TTC, kdg2 kite pandang sesuatu tuh dari sudut yg lain. tp perlu ker beritahu pada semua orang? satu company pulak tu. dengan attachment gambar baby lg. dan kdg2 email tuh jd berantai2 dan ditulis tanpa fikir perasaan org lain. dari email happy, bleh jd email sedih utk org yg TTC. cuba bygkan kalau setiap hari ader kelahiran dan setiap kali kelahiran, akan masuk email + photo. macam penderaan emosi utk warga TTC.dan tindakan suami utk xemail berita kelahiran ank kami pada semua orang adalah satu tindakan yg sudah aku jangka. ckuplah sekadar memberitahu wrga department dia sahaja.


TTC. kami melaluinya. walau sudah dikurniakn baby skrang, emosi itu masih ader. suami pon begitu. kami sudah melaluinya lama. utk  melupakan emosi dan perasaan dulu, adalah sesuatu yg tidak mungkin. kami masih mengatur ayat agr tidak menyinggung perasaan kwn2 yg masih belum dikurniakn rezeki baby. kami sentiasa berdoa agar org lain juga diberi peluang utk melalui apa yg kami lalui skrang. bertahan dan bersabar atas dugaan ini ok! lain betul perasaan org TTC yg da dpt baby dgn org yg xpayah TTC kan. byk tacing :)

21 comments:

  1. terima kasih kerana masih menjaga hati kami. ramai yang tak sedar semua tu lepas mereka dapat baby. ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pernah lalui semua. 5thn nk dpt sorang. sgt memahami insyaAllah, nk letak gambo baby kt wasap pon xsampai ati mengenangkan ada juga ahli keluarga yg belum ada rezeki anak :'(

      Delete
  2. memilik husband yang sangat memahami dlm dugaan yg dilalui bersama juga merupakan anugerah terindah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kalau tak de semangat dia, sy pon tidak jd sekuat mana :)

      Delete
  3. kan bagus kalau semua orang faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh la, xper,ramai lg yg paham :)

      Delete
  4. berada dalam keadaan ini mengajar kita untuk lebih bertimbangrasa dengan perasaan orang lain..sangat memberi pengajaran..dan saya ucapkan terima kasih banyak2 pada JD and husband sebab memahami golongan seperti kami..terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh BnC, sy rasa kalau BnC kat tmpt sy, pon akn buat bende yg sama, kite da lalui, mesti kite paham :)

      Delete
  5. sangat memahami perasaan sesama kita..ntah kenapa ber BW harini, hati rasa sayu, air mata asik nk keluar je.. :D mungkin effect dari ubat2 ttc..

    happy sgt utk semua ttc yang telah berjaya! doakan saya dan kawan2 lain..

    ReplyDelete
  6. JD, terima kasih sebab memahami kami yg masih berTTC ni. Kami x minta perhatian yg melimpah ruah,apatah lagi minta dikasihani, cukup setakat dijaga perasaan kami.TQ! Kat opis Yani, Yani mmg tak akan pergi melawat anak2 member opis lps bersalin. Bukan x bercampur, pd Yani, cukuplah sekadar Yani bertanya khbr dan ucap tahniah melalui sms pd mereka. Hati ni masih belum cukup kuat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.dulu sy pon sama je cam yani, jg hati sendiri, tuh lebih penting, nnti kalau ada kekuatan nk berdepan ngn situasi camni, baru slow2 pergi n hadapi yer. normal tuk orang cam kita kalau bertindak camnie. hepi2 je k

      Delete
  7. Terima kasih kerana you both are still sensitive towards people like me who are still trying. God bless you all!

    ReplyDelete
  8. harini hari yang paling rasa sedih sbb tgh ttc. SIL plak baru bgtau dia pregs, lagi lah rasa nak menangis, thank you sbb ingat kat org yang sedang ttc. not the easiest moments. boleh tak i nangis. tak larat dah nak dgr org cakap utk sabar. so happy now u have a baby.. doakan org org lain yg masih ttc. sigh.

    ReplyDelete
  9. JD, tahniah.. trm ksh juga sbb msh nk jaga ht org2 yg sdg ber ttc cm I ni.. :)
    Wpun masih ada je manusia x perihatin yg announce pregnant, post status baby dlm perut tu, post baby tdo (siap dialog baby lagi), post pasal berpantang.. mm.. mgkn x bermaksud tp xperlu kot. Nk unfren, SIL.. nnt kata kte ni xsporting. Sabar je lah..

    ReplyDelete
  10. Thanks for the thought, darl. I baru terbaca ni.
    I pun sedih juga la sebab dalam bilik I ni, semua staff dalam bilik yang sama dengan I ni tengah expecting ye, yg lelaki semua wifenya mengandung, hahahaha sabar je lah kan. Harap harap ada rezeki :)

    ReplyDelete
  11. sedih.. lagi2 yang pernah cakap dia faham perasaan kita ttc.. tapi hakikat nye tidak.. kadang2 cara percakapan takbur jugak.. berlumba2 dengan kawan bercerita pasal tambah anak

    ReplyDelete
  12. Sis.. i really proud of u... most of ur story mcm sy.. pergo brurut.. makcik tu xsntuh lg dah sndawa.. rahim senget.. baru ni my fren pregnant 5bln baby dlm perut mninggal... and i also got a very great husband.. sgt sabar n baik.. n xsuka menunjuk... tqvm sis n husband kerana still jga prasaan kami yg blum dpt merasa apa yg sis sdah dpt (zuriat). Rmai yg bila sdh dpt zuriat dah xpk prasaan org lain.. mcm mendabik dada..suaminya hebat. Tahu bila waktu subur dia.. sy sgt trsinggung.. i always cry..cry..n cry..doa sy kpd allah..kurniakanlah sy zuriat spya bila sy n husband sdh tiada ada zuriat yg dpt mndoakan kami...moga sy hamil dlm msa trdekat ini.. amin.. tp one thing yg sy nak tahu.. ttc stand for what? Smoga sis juga akan hamil dlm msa terdekat..amin ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nangis tuh boleh redakan perasaan, just nangis je, doa byk2. insyaAllah ada rezeki. kan sy bahan bukti ;)
      TTC = trying to conceive
      kita usaha sungguh2 k 2014 nie ;)

      Delete