Friday, August 12, 2011

Norethisterone (sunolut)

susah nye nk sebut tajuk entry nie.
CD18 dan yup masih period. tp bknlah bleeding yg beria2. comel2 aje. tp masih period. dan yup..masih belom pose. td bukak pose (teman suami makan sbnrnye.hehe), terus telan Norethisterone (sunolut) ni 2 biji. da letih nk tunggu dia stop sendiri sbnrnye. mmg awal2 xmo telan pil2 camnie. nk sruh badan naturally stop the bleeding. tp mmg berangan je la. xstop2. last2 terpaksa jugak telan. ish..badan nie..pelik bebenor (T__T)

mungkin ada yg da biaser ngn ubat nie. aku je yg xpernah makan. ni skit info tuk tmbh ilmu :)
sunolut (generic brand name. ader byk brand lain. tp rsnye nie plg glamer). nama sbnr = Norethisterone . dia termasuk dalam kumpulan ubat progestron. kalau tgk picture nie ader tulis sunward kan, itu manufacturer dia.

diguna utk treat abnormal heavy bleeding,period ting tong, nk posponkan period, painful period + PMS simptom. selalu aku baca orang makan pil nie sb period xdtg2. 3-4 bln xdtg period. nk pegi travelling. nk g hajj. mesti doktor kasik ubat ni. kes aku lain skit. aku nk bentikan period :)

cara berfungsi : modify effect of estrogen. wpon aku blaja kej.kimia, tp aku masih la pening nk explain structure dia camne kt korang (ada kaitan ke). hehehe.sila lempang. lebih afdal, sila google. ok yg ni senang paham, aku kopi :
Norethisterone is a progestogen hormone. Progestogens are hormones that sustain the lining of the uterus. Normally at the time before a period there is a fall in the level of progestogen hormone in the body. When it falls below a certain level the lining of the uterus is shed as menstrual period. By taking norethisterone tablets (progestogen) the lining of the uterus is sustained until the tablet is stopped. camtuh la..

sblm amik ubat nie, kene pastikan doktor tau : (ni aku kopi paste je)
* if you are pregnant, trying for a baby or breast-feeding.
* if you suffer from breast or cervical cancer or a family history of this condition.
* if you suffer from liver, kidney, jaundice (yellowing of the skin and whites of the eyes), heart, porphyria or migraine problems.
* if you suffer from depression or thrombosis or have a history of these conditions.
* if you suffer from diabetes mellitus or have a family history of this condition.
* if you suffer with asthma, epilepsy or high blood pressure.
* if you suffer from the skin conditions pruritus or pemphigoid gestationis.
* if you suffer from vaginal bleeding other than your normal monthly period.
* if you have ever had an allergic reaction to this or any other medicine.
* if you are taking any other medicines, including those available to buy without a prescription, herbal and complementary medicines.

kesan sampingan : bloating, berat badan naik (bgsnye kalau betul), pening kepala seperti ada di atas kayangan, depression (aduiiii...ni yg malas nie), muntah2, skin rash, badan panas.

aku dapat stok 2minggu ubat nie. sehari 4 biji. 2 siang. 2 malam. 1 pil = 5mg. kene amik lepas makan. kalau bole amik pada masa yg sama tiap2 hari. selalunye 2-3 hari lepas stop makan pil nie, period akan dtg. kiranya awal sept aku akn period semula sb stok pil 2minggu. tp period tu tidak terlalu byk. tp kalau aku xmo dia dtg early sept, aku bole ambil pil nie lg kt TMC. kiranya kite control bile kita nk period. :)

cuma agak terkilan sedikit dgn period kali nie. period paling pelik. terkilan sb aku sedang berkira2 utk cari masa yg sesuai buat iui#2. sb aku berkobar2 nk try fertilaid tuh. erm...kita merancang :)

harapan? cuma harap lepas makan pil nie aku da xalami period macam nie lg. aku yakin ada hikmah. mungkin lepas nie cycle akan lebih teratur. sbnrnye takut baca side efek pil nie. harap aku xde la teruk sangat nnti. pikir positive. makan clomid pon aku ok. insyaAllah yg nie pon ok :)

xsaba nk puasa besok!

updated: baru telan 4biji, period da berhenti. hebat btol pil nie. Cd19 period stop!

updated 16/8 : side effect? alhamdullilah xde. eh eh..cuma rasa pedih ulu hati jek. kdg2. yg lain nada. badan aku nie mmg semua dia hentam. kebal sungguh. hehehe

updated 29/8 : last telan sonulut : 26/8. period cepat la kamu datang!

updated 4/9 : period keluar on 31/8 maksudnye 4hari lepas habis sonulut. harinie hari ke 5 period dan sudah ada tanda mau berhenti. kejap naa?



10 comments:

  1. salam kak....

    asalnya google nama pil nie jek tp terus baca entry akak nie...sgt membantu sy. cuma nak tya la kan...lepas akak stop kan akak nyer period back to normal ke?? maksudnya takde la berbelas2 hari mcm kes nie! mcm sy pun dok alami skang...da la bulan posa kan..masuk hr nie da 13hr tau period non stop lepas sebulan 21hr lewar period...g scan takde lak pregnant.

    then doc kasi ubat nie la...asalnya nak biar stop sendiri sekali mcm takde harapan kan...so telan ubat tu start hr nie....anyway ada advice tak lepas akak lalui kes nie????

    eimy :)

    Noted : mohon share pengalaman akak kat blog sy yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..period back to normal lepas tuh

      jgn risau, kalau still xok, mesti ada prob lain. kene mintak opinion doctor k :)

      Delete
  2. ok tak klinik nih dear..?? harga dia berpatutan tak utk dapatkan senolut nih..?? ingat nak pergi non stop bleeding jgak..

    ReplyDelete
  3. Salam, haii =)

    saya pon makan Norethisterone.. tapi kes kita ni lain.. alhamdulillah lpas berbulan2 xdtg period, akhirnya dtg gak.. tahun ni baru msuk 2x je saya period =p sy ada update jadual mkn Norethisterone sy kat blog.. mmg tepat 3hari lpas abes sepapan, trus period dtg.. magic hehe.. semoga cepat sembuh tau! =)

    ReplyDelete
  4. ubat sunolut ni sesuai ke untuk wanita yg belum berkahwin???

    ReplyDelete
  5. assalammualaikum sis...
    saya baru 1st day makan pil ni hari ni... sbb sy ambik pil ni haid tak teratur. dlm stahun dtg haid 4 kali je... sya nak tnya.. lepas hbis sepapan tu(sy guna yg 28 biji), kene brhnti brape hari utk makan pil yg kedua(papan)?

    ReplyDelete
  6. salam, kalau kita breastfeed baby, ada side effect tak? saje tanye, kot2 lain org lain output. thnx

    ReplyDelete
  7. saya disarankan oleh doktor utk ambil ubat ni sb saya xbersedia tuk pregnant..pil perancang xmenjadi and i already pregnant about 5weeks..adakah ubt ni boleh buat kite keguguran? pliz bgtau saya ttg ubt ni...really need to know

    ReplyDelete
  8. Berat naik?? Mcm mna ni..doc suruh trun kn berat bdn..tp kna mkn sunolut ni utk dtg period...cnfirm2 la tak leh trun berat ni...
    :(

    ReplyDelete