Thursday, October 20, 2011

masyarakat yg semakin sakit (T__T)

aku xtahu apa la yg ada dalam fikiran orang2 yg aku ibaratkan sakit mental nie.
harituh berita bapa liwat baby dia yg umur dia 23 hari. 23 hari ok. ya allah.. apa punye orang la nie. mmg xterfikir dek akal kenapa wujud orang macam nie. dua puluh tiga hari ok umur baby tuh. terlalu kecil. terlalu naif. kejam!

2 3 hari lepas, baca pasal budak yg kene langgar van dekat china tuh. mana la pegi semua perasaan syg, simpati org2 yg lalu lalang disitu. walau anjing/kucing sekalipon, kejadian sebegitu tidak harus dibiarkan. entah mana pergi simpati. kasihan. semakin dekat akhir zaman ke. kesian budak tuh. kesian sangat!

semalam baca pasal bayi yg dikelar. bayi tuh baru sangat dilahirkan. apa la dosa dia. kenapa perlu diperlakukan macam tuh. memang sudah tak ada rasa simpati dalam diri emak dia. entah mana hilang. masyarakat kita semakin sakit! ini bkn perkara main2. sudah terlalu byk kejadian sebegini.

itu belum lagi cerita pasal bayi yg diletak di dalam pam tandas. byk idea mereka kan. ada sahaja tempat yg mahu dicuba.

aku diuji masih belum mempunyai zuriat sendiri. mengalir air mata, mengigil badan membaca cerita begini. tidak sayangkah kepada bayi kecil itu? betapa mudah mereka ini yg dikurniakan anak membuat sebegitu rupa. sampai hati...

kita selagi terdaya cuba halang kejadian ini dari berulang yer? mmg perlu jaga tepi kain org kadangkala.

4 comments:

  1. JD, aku sebak gilos time tgk berita kat tv3 ari tuh... Hubby pun cam tergamam xkelip2 bijik mata dia... apatah lagi bile kat fb kuar lak gambar baby yg kena kelar tuh... kenape la sanggup dorang ni kan... memang sakit... sakit mental...

    ReplyDelete
  2. Bc news2 cmtu mmg buat hati sy sayu n marah smp nangis. Geram ngn org xde hati perut ni. Bila bc entry awk ni nangis jugak.. Sbb tau n paham cmna seksanya menanti zuriat dr Allah ni.. Sob sob ;(

    ReplyDelete
  3. dunia makin maju..org pun makin maju jadi robot..haiwan pun sayangkan anak..nauzubillah..

    ReplyDelete
  4. AA: itu la ayien, pelik tul la dorang nie. da xde rasa kesian/simpati ker? gambar baby kena kelar tuh mmg xbole terima betul la. sampai hati mak dia! (T__T)

    yannie : itu la..macam org selalu ckp, kita jarang hargai ape yg senang kita dpt. sebab tuh byk kes2 camnie. sedey betul

    MJI : betul..haiwan pon sayang gile kat anak dia. kalau anak kitty tuh, kite nk cuit skit pon, mak dia kemain marah la. manusia? haishhh...

    ReplyDelete