Monday, April 12, 2010

treatment 2010 (part 03)

the result!!

harinie kitorang ada appointment untuk tau semua result test yg kitorang buat. setakat nie da buat 3 test. appointment dalam kol 7.30pm. tp kami sampai agak lewat sikit la. 7.45pm kot? balik kerja, siap2 terus zassss..dgn pantas pegi. so nie result nye :

1) Pap sm3ar
- alhamdullilah semua ok. L.E.G.A... tahun depan kene buat lg. every year kene buat test nie.

2) sperm t3st
- alhamdullilah semua ok. pergerakan, bilangan, rupa btk etc semua ok. en suami L.E.G.A.

3) bl00d test
- alhamdullilah semua ok jugak. semua hormon pada aras yg sepatutnye. FSH, LH semua dlm range. lega gile dengar. satu masalah settle.

penerangan doktor adalah superb. fotocopy result untuk kitorang baca pon dia kasik. in case nk tukar hosp ker tmpt ker, at least details result ada la tuk kami buat rujukan. TQ doc :).. settle bab result, kitorang bincang plak next step. mcm da bincang dlu, the next step : Laparasc0py. main purpose : check tiub. yg nie mmg step yg aku sangat sangat sangat sangat nk buat! doktor soh kami bincang n tetapkan bile nk buat. selalu nye buat lepas habis period. so, bln nie doktor suggest DIY dulu.hehe. bln depan (kalau nk buat), baru prepare tuk lapar0scopy. habis sembang2 ngn doktor (da kuor bilik doktor), kitorang ada briefing dgn nurse pulak.

procedure lapar0scopy nie arituh da ada slide presentation. so, da paham. kali nie nurse nie bincang pasal pre-operations punyer procedure. macam, last meal kene dalam kol 11pm. then amik Dulcolax untuk empty bowel. lepas tuh kene fasting sampai habih operation. kene bersihkan pusat. shave mana patut (!).wear loose clothes. no make up (mesti la ek) and no jewellary. basic knowledge tuk masuk operation la kiranye. sb aku mmg nk (sangat) buat operation nie, aku isi la borang siap2. tandatangan mana yg patut kt borang operation nie. ok, ckp pasal cost pulak. sblm isi borang2 n sign, konpem la kene tau cost kan. aku budget paling tinggi pon dalam rm2k la. tapi nurse tuh cakap cost dalam rm5k!!!.. terasa nk pengsan kat situ jugak. mahalnye!. lebih mahal dari IUI :( .. tekanan perasaan kejap.huhuhu. mana la nk cekau rm5k nie ek. xper la, kene kasik priority. yg nie lebih penting kan.. :)

tp nurse tuh cakap boleh claim insurans. yer ker?. kalau aku pon dapat claim, mmg lega sangat2 la. doa2 dapat claim insurans. oh..nurse tuh soh mintak claim form kat agent..nnti nk g jumpa agent la. tp kalau xdapat claim, redha je la. so td bayar deposit tuk laparosc0py operation ni.

cost harinie : RM 0. tp sb aku setuju utk operation, cost harini : RM502. rm500 = deposit, rm 2 utk medication (Dulcolax)

next appointment : call bile datang 1st period.

purpose: set date utk laparosc0py + real cost boleh tanye masa nie. yg Rm5k tuh anggaran aje. mungkin lg murah kot (amin)

No comments:

Post a Comment