Friday, December 23, 2011

berurut & herba melayu

assalamualaikum :)

ok..isnin arituh aku call sorang akak nie utk berurut. sb? bdan rs xbest. lgpon dari harituh blom urut lg. akak ni direkemen oleh sepupu (sepupu kot) DH. lagipon, MIL mmg suruh sangat aku try urut dengan dia. dulu pernah la call, tp asik la masuk voicemail. rupanye hp dia kena curik. bile dia ada no baru, sepupu DH terus kasik pada MIL. MIL kasik pada DH. DH kasi pada aku. dan isnin lepas, aku call suruh dia dtg rumah urut. ok, camtuh sejarahnya.

orgnye, erm..xde la tua sangat. bawah 40 ada rasanya. waktu call tuh, dia ada tanya, aku tau x caj dia berapa. aku bitau, aku xtahu. sebab rumah dia dengan rumah aku kira jauh la jugak, dia caj aku RM85 sekali urut. aduiiii mahal nya..tp sebab mmg nk ngurut, aku ok kan aje.

jadi, sekali urut = RM85. dia urut sedap jugak. selain urut, akak nie (kak ros) suruh amik ubat herba jugak.
ni ubatnya. mahal. 10biji = RM160 (pengsan)
ada sape2 pernah mkn? aku takut la nk makan2 ubat herba camnie. kalau herba cina tuh aku ok lagi kot. ubat camnie entah nape aku seram sikit. aku google pasal ubt nie. dia ada sijil kesihatan.tp yg xsedapnya, dulu nama dia lain. skrang nama dia lain. packaging pon da tuka. DH da email pada kementerian kesihatan pasal ubt nie, tp xde jawapan plak. jd, mmg la aku xmakan2. aku KIV sahaja la ubt nie. mmg niat nk pulangkan aje nnti. akak nie akan dtg urut aku lg. menurut dia, aku perlu di urut 9kali. erm.. katanya lagi, lain org lain masalah. ada org kena 11 hari, 5 hari dll. bergantung. dan akak nie dia mengurut kt semua tmpt. ke perak. ke melaka. ke mana2 pon dia pegi. mmg traveller betul.


semalam (23.12.11), bermula la sesi urutan. kira semalam 1st day urut. hari isnin harituh xmasuk dalam kiraan. urutan perlu dibuat berterusan. tiap2 hari dia akan dtg rumah utk urut. aku perlu sediakan girdle. ok, part girdle nie aku mmg xleh tahan diri dari tanye yg bukan2.hehe. yer la aku nie sikit lagi je da macam tiang lampu rupanya. nk wat per pakai girdle? seumur idup xpernah terpikir nk pakai. kak ros ckp perlu pakai sb bile dia da urut rahim, dia xmo rahim aku tuh main lari2. ok, da alang2 urut nie, aku ikutkan aje yg mana bagus. jadi, aku umumkan aku da ader girdle skrang. nie kalau akak aku tau nie, mesti dia kagum gile. haha. itu pon aku suruh kak ros tuh pegi belikan. xsempat nk beli sendiri.


lepas selesai urut (urut xlama sangat), aku diberi minum air halia bara. dan kak ros masih mahu aku makan ubat herba tuh. lgpon, darah aku nie masih blom berhenti. sejak harituh. walau da makan sonulut :(

last2 aku makan jugak ubt nie. tawakal. moga ia xmemudaratkan. lgpon, utk sedapkan hati, aku cakap pada diri sendiri yg wife sepupu DH yg doktor tuh pon makan.

urutan masih berbaki 8hari. aku berusaha. dan aku tawakal.

oh aku perlu sediakan 3biji buah delima nanti. kak ros pesan. ermmm (?)


kos :

urut = rm85 x 10kali (termasuk hari isnin lepas) = rm 850

girdle = rm 30

ubat (setakat harinie)= rm 160


agak tinggi kosnya kan. padahal urut sahaja. aku pon fikir byk kali sama ada mahu teruskan atau tidak pada mulanya. dengan gaji yg masih belum masuk. berat la sikit.

erm..xper la, duit bole carik kan :) nanti aku sambung lg k


2 comments:

  1. Kekda pun ada emel kat kementerian kesihatan - tnya pasal satu ubat ni. tp hampeh..tiada jawapan. pasni nak tnya lagi. Mau cc kat menteri kesihatan n pengarah kesihatan plak. Hahah. :D

    ReplyDelete
  2. smpi skrng xde reply. haishh...

    tp da selmt 4biji sy telan.hihi

    ReplyDelete